Våren är här…………. eller????

Efter en laaaaaaaaaang vinter, med mycket snö och många minus grader, så har dom senaste dagarna känts som våren.  Vi har haft flera + grader på dagtid och strålande sol. Underbart !!!!!!, Men det har varit kallt på natten och det kommer det nog att vara länge än. På Fredagen kom det ner lite regn på förmiddagen och det var på minus sidan, så då var det redigt halkigt, men nu är det mest tort på stora vägarna. Och man hoppas att det snart skal börja minska på alla snön också, men det tar väl sin tid. Nu har vi snart haft snö i  4 mnd, så man börjar tröttna på denna vintern.  Men det hjälper inte reta sig på den, det är bara en själv som mår dåligt av det. Dom senaste två veckorna har det blivit mycket tv tittande, vi har blivit helt häktade på VM, och jag måste nog erkänna att jag är inte så lite stolt av att vara norsk. Dom är verkligen duktiga dessa norska killar och tjejer. Och vilken stämning det har varit i kollen med många, många människor. Och nu dom senaste dagarna, strålande sol. Det är vackert, fast jag längtar inte tillbaka. Men det är något särskilt med Holmenkollen, naturen och alla människor. Svenskarna är också duktiga, det måste vi inte glömma, men dom har en tendens att hitta på ursäkter när dom inte vinner, eller när dom blir hängande efter. Det är dumt, man kan väl glädjas med dom som vinner istället, och erkänna att Norskorna är bra. För det är dom verkligen. Men, men, nåt skal väl människorna ha att reta sig på, annars är det väl inte bra. Men jag vill gratulera alla som har vunnit på VM, till en bra seger. GRATTIS!!!!!   Men nu är jag glad det är över, så man får gjort något annat än att sitta vid tv´n hela dagarna och kvällarna. Fast det har varit roligt.

14 februari var jag iväg på återbesök på njurmedicin och läkaren var nöjd med stort sett  alla mina prover, bortsett från mitt socker. Jag hade ett krea (njurvärde) på 106 och ett Hb på 133 (blodvärde), och det är mycket bra, men jag har ju ätit järntabletter sen i November så det är kanske inte så konstigt. Jag hade fortfarande en urinvägsinfektion, så det blev ytligare 10 dagar med penicillin, 3 stk tabletter om dagen. Men det är slut nu. Nästa gång det blir återbesök så blir det 10 års kontroll med en transplantations läkare från Akademiska sjukhuset i Uppsala som kommer till Karlstad. Helt otroligt att det gått så lång tid………… Söndag 27 mars skal det vara årsmöte på Njurföreningen i Värmland på sjukhuset i Karlstad och då skal bl.a. han som transplanterade mig, Gunnar Tufveson, hålla föredrag om transplantation och diabetes. Så då skal Torbjörn och jag iväg och lyssna på det och träffa “vänner” ifrån njurföreningen igen. Det är alltid roligt. Ja jag har ju haft diabetes ett par år nu och har ätit tabletter (Mindiab), men nu har jag fått börja med sprutor (Lantus). Jag har inget alarmerade högt socker, men det är för högt och det kan vara farligt för hjärtat och njuren. Så jag tar nu, sen i Onsdags, spruta varje kväll. Nu i början tar jag bara 6 enheter, men det skal ökas efterhand och jag skal sluta med tabletterna (Mindiab). Lantus är ett långtidsverkande insulin så därför behöver jag bara ta det en gång i dygnet. Och f.o.m. imorgon är jag nere i “normal dos” med cortison (en tablett varannan dag) så då hoppas jag att även sockret skal bli lägre. Vi får se…………. Är trött på att se ut som en uppblåst rymdvarelse nu *skratt*. Jag har, tyvärr, mycket vätska i kroppen, och när man har det och inte orkar röra sig så mycket, så blir det jobbigt. Men jag kämpar på……………

Lördag 19 februari firade vi Torbjörn som fyllde 56 år den 20/2. Vi brukar inte fira när det inte är runda eller halvrunda tal, men jag behövde lite hjälp med hemsidan jag gör åt Sven (Kennel Ferdix) så Nina och Niclas kom efter lunch och vi (Nina och jag) satt flera timmar med hemsidan medan syskonen Ånnie och Åcky var ute och busade i snön. Sen serverade vi en god fläskfilé gryta med potatisgratäng och kinamix, mmmm gotti gott gott. Sen kom Lars Tore och Jenny (dom som har fått “min” Penny) på kvällen och även dom fick lite god mat, och sen åt vi tårta till kaffe. Jätteroligt att vara tillsammans med dom alla igen. Tack för en supertrevlig dag och kväll till er alla, från oss alla…. Det måste vi göra om snart igen. Alltid trevligt att vara tillsammans med goda vänner. Det var en kall dag och kväll så Penny och Bie var hemma i värmen, det var lite kallt att ligga i bilen i flera timmar. Jag tror det var runtom – 22 grader då dom åkte vid 23.00 tiden.  (Söndags morgonen var det – 28,5 grader ute). Här kommer lite bilder från en trevlig Lördag…………..

Niclas och Nina

goda vänner

jubilanten

Penny har det väldigt bra i Kil tillsammans med Bie och sin nya matte och husse. Hon älskar livet och snön och trivs jättebra i sin “nya” familj. Jenny, jag och hundarna kommer att vara mera tillsammans bara det blir riktigt vår. Vi skal träffas i Forshaga när jag skal iväg till Skived och träna med Åcky, och Torbjörn och jag skal snarast ta en tur och besöka dom i Boda. Jenny skickade mig ett roligt kort på en mycket lycklig Penny som älskar livet, och även på hennes sambo Bie. Här kommer dom…………………..

Ingen tvivel om att dessa tjejerna har det bra, nej. Jag måste säga att jag (vi) har haft en otrolig tur med dom som har fått / köpt våra hundar, Penny och Ålex. Och det är vi så glada för. Dom har det båda mycket bättre än vad dom kunde haft här hos oss. Dom har fått ett mycket roligare och aktivare liv och dom har det helt toppen i sina familjer. Lex har en otroligt aktiv matte, hon hittar alltid på något nytt för sig och Lex så man undrar när hon har tid att vara hemma *skratt*. Det senaste hon och Lex har gjort så är det att träna rally lydnad och Lex, som sina syskon, är otroligt lättlärd och dom har jätteroligt tillsammans med goda vänner med hundar och på skidturer, kurser m.m. Och hör ´kommer ett par bilder på Carola och Lex, som jag har stulet från Facebook, då dom jobbade med rallylydnad i snön…………………..

Rallylydnad Carola och Lex 

Rallylydnad 27 februari 2011

Jag har hört om rallylydnad, men har aldrig sett hur det går till. Skulle varit väldigt roligt att se det någon gång. Men jag är rädd det kan “störa” om man har tänkt att tävla i vanlig lydnad, så jag vet inte om jag vill prova på detta. Dessutom går det snabbt och det vet jag inte om jag orkar med, tyvärr. Men vi får se, man skal aldrig säga aldrig…………. *ler*

20 februari var Torbjörn, jag och hundarna iväg till Våxnäs, Karlstad. Det var en SKK domare där (Moa Persson),   som skulle “utbilda” några personer som vill bli domare eller lära sig mera om hundar. Dom skulle först “bedöma” 5 schäfer hundar och sen skulle Moa P. lyssna på vad dom “bedömt” och sen tala om vad hon tyckte om dom olika hundarna. Det var Pepsi, Ånnie, Åcky och två andra schäfer hundar från Beer-Sebas. Annica (som har Mira, syster till Åcky) var också där utan hund, så hon fick gå med Åcky för mig. Tack så mycket Annica !!!! Ånnie och Åcky var dom som fick bäst “bedömning” av Moa och hon sade även att Åcky var en mycket bra hund som med tiden, när han får mera muskler och kraft, ville bli en Cert hund. Jag blev gladligen överraskad, visst vet jag att han är mycket fin, jag fick ju HP i Ransäter och SG på schäfer utställningen i Januari, men att han var “så bra” trodde jag nog inte. Men det är ju jätteroligt att äntligen ha fått en hund som går BRAAAAAAAAA på utställningar, så man får ju lite “blodad tand”. Men för att han skal få ett championat med tiden så måste han tävla i bruks och det har inte jag några planer om. Jag är glad om jag kommer ut på lydnadstävlingar med honom i framtiden. Och jag har inga planer om valpar efter honom, men vi får se vad det blir med tiden. Jag tycker inte om att tävla egentligen, men vill heller inte att Torbjörn skal börja med honom då han er MIN hund, jag har ju med honom överallt och det är inte så lett om han och husse skal börja träna och tävla. Suck vad jobbigt…………………… *SKRATT*.

Vi var även med hem till Nina och Niclas en sväng, den Söndagen,  innan vi åkte hem till Bogerud igen. Troligen blir det valpar efter Ånnie nästa vår och då är det meningen att Torbjörn skal ha en valp i den kullen. Han har inte bestämt än om han skal ha en tik eller hanne, så det får tiden utvisa. Men än så länge har han ju Pepsi att träna och tävla med. Jag kikade aldrig på Åcky exteriört när jag bestämde mig för att behålla honom, jag blev bara “kär” och då fick han vara som han var. Att han är en så bra hund och även snygg är ju ett stort plus,  så får tiden utvisa vad vi hittar på. Nu hoppas jag bara på att jag skal orka börja träna med honom igen och se hur det går. Vi har tränat lite när vi varit ute och promenerat och han kommer ihåg jättemycket av det han har lärt, så nu är det bara att fortsätta och se. Jag är mycket nöjd med denna hund, och det är alla dom andra valpköparna också. Och dom har alla fått det bra. Tänk att dom är redan 2 år om 12 dagar, det är ofattbart hur snabbt  den tiden har gått. HJÄRTLIGT GRATTIS ALLA “BARNA BARNA” PÅ 2 ÅRS DAGEN FRÅN OSS ALLA…………………………….

Förra veckan var Torbjörn iväg till Höljes på jobb, och då tog han turen inom Ami (Ferdix Åke Jesper Ami) med familj. Ami har det jättebra och dom älskar sin hund. Det var ett tag sen vi såg Ami nu, men Torbjörn tog några bilder på honom. Han är också en mycket vacker hane om än inte så stor som Åcky. (Åcky är i övre storleksgräns, men han är inte för stor). Ami är en duktig hund som stannar på gården och han är mycket snäll. Här kommer ett par bilder på honom, som Torbjörn tog………………

Det är alltid roligt att även få kort på “valparna” från er alla, så fortsätt gärna att skicka bilder till oss. Tyvärr har vi inte hört något från Ållie, Åzzy och Åbelix med familjer på ett tag, bortsett från julkort som vi alltid får. Och det är mycket uppskattad. Så hör gärna av er om hur det går. Nu har även Sven fått hemsida och han blir säkert glad för en hälsning från er också. Ålex, Åcky, Ånnie och troligen Åndra är nu anmälde till exteriörbedömning på OG Solsta (Schäferhundklubben) Lördag 19 mars. Domare är Mats Höglund. Det skal bli jätteroligt. Tyvärr fick vi reda på det så sent så Ålex sin familj har hyrt stuga i Säfsen den helgen, men mamma till Carola kommer med Ålex så det ordnar sig. Tack för att du fixade det Carola…….. Ami kunde heller inte komma då matte skal på kurs den helgen. Men det är ju bra om 50 % av kullen kommer. Dom andra valpköparna har vi inte pratat med. Sen är det UHP-prov 30 april, även det på OG Solsta. Då skal ägarna cykla med sina hundar 2 mil med två eller tre pauser. Det lär inte bli något problem då dom flesta är vana att springa vid cykel utan problem. Torbjörn får cykla med Åcky. Ålex, Ånnie och troligen Åndra kommer även att vara med då också. Jätteroligt när valpägarna ställer opp på sånt tycker vi. Några valpköpare kommer även att KORA sina valpar till hösten och dom gjorde ett väldigt bra MH alla samman så det skal bli kul att höra hur det går. Men för att bli korad så måste dom vara röntgade och vara fria, ivarjefall på höfterna. Och alla dom som är röntgade har A leder bak, så det lär inte bli något problem. Och dom som inte har röntgat måste göra det innan dom anmäler till Korning.

1 april blir mamma Pepsi 7 år. Helt ofattbart, men så är det. Men hon är pigg, och även Schiba har varit väldigt pigg senaste tiden. Jenny kände på Schibas rygg senast och hon sa att Schiba är helt stel i ryggen nå och ömmar inget, så då har hon nog inte ont. Men hon är lite stel ibland så hon går på mediciner. Men hon är pigg och glad och trivs med livet så vi ser ingen orsak till att ta bort henne sån det är just nu. Hon blir 10 år i Juni. 5 april skal Schiba och Pepsi till senior kontroll hos Jörgen Junkegård (Solstadens smådjursklinik) avd Råda. Och alla 3 vovvarna skal vaccineras. Innan det skal vi även avmaska alla djuren, så nu blir det att göra. Pepsi och husse tog hem ÅRETS BRUKSHUND 2010 priset på Munkfors brukshundklubb på en tävling, när dom blev uppflyttade till Elit, och här kommer ett par bilder på Pepsi och priset…………

Brukshund 2010

Pepsi med sitt pris

23 februari var Torbjörn iväg till Karlstad, på service med min bil och besök hos optikern. Så nu väntar han på sms att glasögonen skal vara klara. 2 mars var det dags för besiktning av min bil i Sunne och den gick genom utan några anmärkningar som tur är. Förra helgen monterade Torbjörn den nya toastolen så nu är badrummet som nytt. Nytt tvättställ med underskåp och ny toastol extra hög. Och här kommer en bild på det…………..

Nya badet

Nästa Söndag 13 mars har jag bodd här i Bogerud i 1 år, Torbjörn flyttade inte hit för i mitten på Maj, offentlig, men han var ju mycket här han också. Vi trivs båda jättebra här och vi längtar inte tillbaka.

På Onsdag, till veckan, är det äntligen dags för mig att få en spirometri undersökning för att se om jag har någon allergi eller astma. Jag skal även iväg på en riktig hjärtundersökning igen snarast. Jag fick åka till akuten igen igår kväll. Jag har känt mig lite hängig några dagar igen och när jag skulle borsta Åcky så började det pipa i mina lungor och jag blev andfådd.  Jag ringde sjukvårdsupplysningen och dom tyckte jag skulle åka till Karlstad då vi inte visste om det var en reaktion på insulinet eller om det kunde vara hjärtat. Jag åkte taxi ner denna gången och som vanligt var det fullt ös på akuten. Dom tog masse blodprover, syreprov i pulsen, EKG osv. Jag syresatte mig ganska bra och dom flesta blodprover var bra. Jag hade lite hög puls och var lite svullen i kroppen tyckte läkaren. Han lyssnade även på mig och kom fram till att jag hade vätska i lungsäcken på ena sidan och att jag mest troligen har fått en liten hjärtsvikt efter allt jag varit genom. Jag fick åka hem, men jag skal öka insulindosen och vattendrivande tabletter. Jag var hemma 01.30 inat. Så får vi hoppas att jag snart känner mig bättre igen. Jag försöker gå 1 km med Åcky några gånger i veckan, men den senaste tiden har jag märkt att det har varit mera jobbigt igen. Men det är nog viktigt att hålla igång. Tyvärr är det så att man kan få viktuppgång av insulin, men jag hoppas att jag med tiden skal klara att gå ner i vikt ändå. Man känner sig en smula modlös när det hela tiden skal vara något. Men det skal bli skönt att få kollat hjärtat igen så man vet om man är i farozonen än. Jag är trött på att vara sjuk nu……………………………

Nu är det snart dags att hitta sängen igen. Och imorgon börjar en ny vecka med nya möjligheter. Jag skal avsluta denna blogg uppdatering med en bild på min “data hörna” i vardagsrummet, och en bild som Torbjörn har tagit på “skogens konung”. Må så gott till nästa gång ni besöker bloggen eller vi hörs på annat sätt. Lägg gärna igen några rader i gästboken. Kram Gerd

data

13 Februari 2011 – Vinter i Värmland

Ja så var det ett tag sen jag var inne och uppdaterade bloggen igen……………… veckorna bara rusar iväg. och vips så är det helg och ny vecka på gång. Men det är ju skönt också att det går snabbt nu fram till våren, men sen kan det gott lugna ner sig lite så man hinner med och njuta av den. Denna helgen har vi haft redigt kallt här, men så underbart vackert med knallblå himmel och masse snö, och det har varit Svenska rally i Värmlandsskogen. Det kom mycket snö både Torsdag och natt till Fredag + Fredag förmiddag, så rally började i ett snöoväder, men sen blev det riktigt fint. Pepsi och husse var, som de har varit i flera år, vakter på rally i går Lördag. Pepsi är ju som bekant bevakningshund i hemvärnet och då är dom med att hjälper till så publiken håller sig inom opp märkte områden och inte går ut där bilarna kommer. För Torbjörn var det att gå upp vid 03.30 igår morse och dom var inte hemma igen för framåt 19.40. Det är en lång dag när det är kallt, men han har bra med kläder och Pepsi har täcke och filt så det går bra. Ja för Pepsi är rally rena julafton, hon vet vad som gäller och hon har full “jobb” att ladda för varje bil som kommer. Hon tröttnar aldrig……….. Hon skal ta dom. Sen är det många som pratar med henne och ger henne godsaker, så det är helt topp av vara på rally tycker hon.

Här kommer först en mysig bild på Pepsi och husse som en i publiken ( Samuel Hermansson) tog framåt kvällen. Sen några flera bilder som Torbjörn tog under dagen igår.

alt

Bild_01 (2)

Bild_02 (2)

Bild_04 (2)

Bild_05 (2)

Bild_03 (2)

 

Torbjörn och hundarna har hunnit med 5 skidturer under året hittills, men denna helgen blev det inte tid. Det hade nog blivit jobbigt att gå också nu när det har kommit så mycket med snö igen. Men hundarna älskar att vara med på skidturer och ligger snön kvar så blir det nog några flera turer innan vintern tar slut. Några flera som också älskar att vara med på skidturer är Lex (Ferdix Ålex). Han drar sin matte och dom tycker det är så kul att åka ut. Här kommer en bild som Carola har skickat mig………………

Lex och matte 15 januari 2011 

Vi är verkligen så tacknämliga för att Carola med familj köpte Lex. Han får all den kärlek och motion han behöver, och inget är omöjligt för Carola,  och Lex har det såååååååå gott hos dom. Och dom tycker så mycket om honom också. Han förgyller deras dag, som Carola skrev. Tusen tack Carola med familj för att ni tar så väl hand om Lex-pojken. Skal bli roligt att träffa er igen, och sen blir det väl troligen både Korning och kanske uthållhetsprov  under året. Vi får se. Vi skal även försöka ta turen och hälsa på er bara det våras lite. Tack även till alla ni andra valpköparna för att ni alla tar så väl hand om era fina hundar. Hoppas ni och vovvarna har det bara bra.

Ja nu är det bara drygt en mnd kvar så blir valparna 2 år. Jag fattar inte vart tiden tagit vägen, men jag har ju missat ett år pga sjukdom och annat som har varit runt om. Men nu väntar vi som sagt på våren och då skal Åcky och jag börja träna lydnad igen. Det ser vi fram emot. Jag har även börjat på en hemsida för Ferdix kennel, www.kennelferdix.se Men det tar lite tid innan den blir klar då jag har denna sidan att jobba med och annat som skal göras, men jag tar lite i taget så hoppas jag den blir bra så småningom. Ha tålamod……… Skal försöka hitta fram några bilder av valparna Ferdix Å-kull att lägga in på Sven´s hemsida och sen har vi fått några bilder på hundar från förr som Torbjörn skal scanna in och som vi skal lägga in på sidan. Sven har född upp schäfer sen 1970, men han hade ett långt uppehåll då han inte hade några valpar. Men nästa år blir det troligen en kull på Ånnie om allt går efter planen. Tror det kan bli en kanon kull. Vi är ivarjefall jättenöjda med kullen efter Pepsi och Qwenzo. Dom är bra mentalt och exteriört och av dom som är röntgade så är statistiken också jättebra.  Hoppas bara att resten kan röntga också så det blir klart. Är så tråkigt när dom väntar för länge, det kan så snart bli någon skade på hundarna och då kan det visas på röntgen och statistiken blir inte rättvis, men, men……………..

Ena gången Torbjörn och vovvarna var iväg till  torpet såg dom färska vargspår på sjön. Det var en hane och en tik som gick där uppe, men tiken – som löp -  blev skutt under jakten och hanen går ensam kvar. Så troligen var det han som hade gått där. Här kommer lite bilder från ett par skidturer…………………………

alt

Vargspår 2

037_640x480

dom 3 glada

041_640x480

 

Förra helgen monterade Torbjörn nytt tvättställ och underskåp på badrummet och det blev jättefint och ljust där inne. Så nu är det bara en ny toalettstol som fattas, vi skal köpa en lite högre modell, vi blir inte yngre med åren någon av oss, sen är det nytt även där. Toaletten och tvättställ var i mörk blått, som var modernt på –80 talet, men nu blir allt i vitt och det är finast tycker vi.  Det är inte så mycket mera som behövs göras inne sen, men Torbjörn har fullt upp med att försöka få i ordning i garaget innan sommaren kommer. Han har köpt hyllor, så det är bara att börja i ett hörn och försöka sortera rätt. Ja det tar tid innan allt kommer på plats. 13 mars är det redan 1 år sedan jag flyttade hit upp, och vi har hunnit med mycket på den tiden trots sjukdom osv. Detta året har det gått framåt med mig, jag har orkat gå små promenader och är glad för alla framsteg som sker. Skulle väl önske att det hade gått lite snabbare, men det får ta den tid det tar. I slutet på Januari kände jag mig lite trött och hängig igen och blev bekymrad då jag fick ont över njurtransplantatet, något jag även har haft från och till sista tiden. Men pga att jag gick på hög dos med cortison så steg inte mitt crp mera än till 10 och ingen tänkte på det så dom trodde att jag inte hade någon infektion. Men till slut fick jag söka läkare på vårdcentralen här 2 februari och efter ett urinprov (som luktade mycket illa) så visade det sig att jag ändå hade en urinvägsinfektion. Så jag började med Penomax 200 mg, 1 x 3 tabletter i en vecka, och blev snabbt mycket bättre igen. Och imorgon skal jag på vanlig kontroll, på njurmottagningen i Karlstad, så då får vi se hur resten av provsvaren ser ut. Det är helt otroligt hur bra det har gått med allt jag varit genom och ändå har njuren klarat av det. Mitt sista Kreatenin svar (njurvärde) var på 114 och det är mycket bra. 22 april är det redan 10 år sen jag fick min nya njure, så jag har haft tur och har mycket att vara tacksam för. Jag har även varit tillbaka på lungmedicin som planlagt. Jag blev inlagd 9 februari kl 14.00. Först tog dom ett syresättningsprov direkt och det visade 94, mycket bra. Sen gjorde dom en sömnmätning på natten  med min andningsapparat och det visade väldigt bra resultat, jag syresatte mig bra stort sett hela natten och sov bra. Så dom var nöjda. Skal göra en ny sån mätning om ca 6 mnd igen. Torsdag var jag iväg klockan 9.30  på CT röntgen, och inflammationen i lungorna var borta. Jag har en liten fläck på ena lungan som har varit där från förr, men Diagnosen “ALVEOLIT” hade försvunnit. Så nu är det att börja träna sig upp igen så man får lite kapacitet i lungorna och orkar med att andas normalt igen. Det kan ta tid, men det får ta den tid det tar. Men denna felbehandlingen kostade mig nästan livet så jag tänker skriva till Läkemedelsverket och Socialstyrelsen. Jag har redan fått ett läkarintyg från psykiatrin i Hagfors och skal även få ett från lungmedicin i Karlstad. Jag skal också nämna detta för läkaren på njurmedicin i morgon. Ja, jag fick ivarjefall åka hem från sjukhuset redan Torsdag förmiddag efter röntgen, och det kändes jätteskönt. Jag skal trappa ner med cortison med en tablett ( 5 mg ) i veckan nu tills jag är nere på den dosen jag tog innan jag blev sjuk ( 5 mg var annan dag ). Och det skal bli gott. Jag har även haft jättehögt socker nu pga Cortison och det är inte bra för njuren. Cortison är bra för mycket, men det är inte bra ändå, men den låga dosen måste jag ta pga njurtransplantatet så den får jag nog fortsätta med. Denna veckan har jag tagit 4 tabletter om dagen och till veckan blir det 3 tabletter om dagen. ( Jag var uppe i 8 om dagen i November så jag är tämligen rund i ansiktet ). Men nu skal jag lägga detta bak mig och se framåt. Ingen är lönt med att jag ältar detta och för min egen del måste jag tänka positivt och se framåt och det tänker jag göra.

I morse hade vi – 25 grader här, och jag skal som slut på denna uppdateringen lägga in bilder från dagens morgonpromenad, som Torbjörn och hundarna hade, i det vackra vintervädret. Kallt, men gnistrande vackert.

13 februari 2011

morgonprommis i - 25 grader

Bogerud 13-2-2011

Och som ni ser så har vi mycket snö nu…………….

Måste bara lägga ut två bilder till på vår kära Lex som blev tagna idag när han och matte var ute på skidtur med kompisar i det vackra vinter vädret………………………

Lex och matte på skidtur

Lex på G

 

Må så gott alla samman och på återseende här på bloggen Ler

Skidturer och utställning, Januari 2011

Ja nu är det bara en dryg vecka igen av Januari mnd. Det har varit en rätt lugn mnd, inte så mycket som har skedd varken hit eller dit. Men det är rätt skönt när det är så, lugnt och stilla. Vi har fått mera snö under mnd, men inte så mycket. Det har heller inte varit så kallt som i December. Tyvärr fick vi lite töväder några dagar , och sen frös det på igen, så det har varit tämligen glatt  ute, men vi har broddar så det har gått bra. Det har blivit 3 skidturer i Januari, med Torbjörn och vovvarna. Andra skidturen, 7 januari,  var väldigt jobbig, för då hade det kommit mycket snö, så den blev lite kortare än dom andra, men annars har dom gått ca 5-6 km dels på sjön och dels i skogen. Hundarna älskar det, och gamla, stela Schiba blir som en ung hund när hon kommer dit, och hon är först i ledet och “banar” väg. Åcky har fått lära sig dra pulka i vinter och det tycker han är kul. Det tog lite tid innan han fattade att han inte kunde följa dom andra över allt, och att det tog lite tid att vända med pulkan, men det går bättre och bättre. Och han är inte ett dugg bekymrad. Så så småningom skal han även få lära sig att dra grejer i pulkan också. Här kommer lite bilder från deras skidturer…………….

På skidtur

3 glada hundar

alt

full fart

ut på tur

vårat torp

årets 2 skidtur

skidtur vid torpet

Ransjön

alt

På den sista bilden, som blev tagen igår, är det mor och son som leker fast Åcky har en pulka på släp. Dom har jättekul och dom älskar att få vara med husse på skidturer. Åcky stod i köksfönstret och kikade på husse när han lade pulka och skidor på biltaket. Och då visste han vad som var på gång. Tyvärr orkar inte jag att följa med, men kanske en gång i framtiden, vi får se…………………

Jag är glad att jag nu orkar med att gå små promenader med Åcky, ja vi har även gått rondan på 2 km nu och det går ganska bra, vi kommer ivarjefall runt, och så “långt” har jag inte orkat gå sen förra våren. Så det går framåt, sakta men säkert. Men jag har även dagar när allt känns jobbigt, och jag blir fort  sliten. Men det är väl något man måste leva med. Har tänkt tanken om jag skal “anmäla” det jag varit genom till Socialstyrelsen och även till Läkemedelsföreningen, skal ivarjefall ta upp det med läkaren när jag skal tillbaka till sjukhuset nu i Februari. Så får vi se vad hon säger. Det var ju en fruktansvärt jobbig period och jag mådde dåligt både psykisk och fysiskt. Och höll även på att dö. Hade kanske varit intressant för tidningen också…………… det står mycket om felbehandling inom vården i tidningen för tiden. Och ingen vet ju något om man inte säger ifrån. Och jag sökte gång på gång hjälp på vårdcentralen och sjukhuset utan att bli tagen på allvar. Ja nu har jag ivarjefall fått ny tid för inläggning på avd. 9 på CSK i Karlstad 9 februari och ny Datortomografi ( CT-röntgen ) av lungorna 10 februari. Och jag hoppas det ser bättre ut än förra gången, och det tror jag det gör. Det känns ivarjefall bättre. Hoppas även att jag kommer hem igen 10 eller 11 februari, för den helgen är det Svenska rallyt och då skal Torbjörn och Pepsi gå vakt där som dom har gjort i flera år.

Förra helgen var vi iväg på Åcky´s första schäferutställning. Jag hade först inte tänkt mig att anmäla honom, men 7 januari fick vi besök av Nina, Niclas och Ånnie och då började vi prata på utställningen, och Åcky var bra i päls och han är fin, så då beslutade vi oss för att anmäla ändå. Och efter telefonsamtal med Sven så var det klart att han skulle ställa Åcky. Utställningen var i ett ridhus på Hammarö utanför Karlstad. Vi åkte klockan 8.00 på morgonen i snöväder. Och som ni vet så gick utställningen bra för Åcky. Vi är jättenöjda. Annica var där med sin syster Andrea och Åcky´s syster Mira, och Sven hade Ånnie, då Nina hade jobbhelg. Så vi fick hälsa på båda tikarna. Mira och Ånnie var dåliga i päls, så ingen av dom var anmälda till utställningen. Åcky har också börjat fälla nu så det var på hög tid att ställa honom. Och han fick sitt SG som det heter på schäferutställningarna. Det är det bästa man kan få i hans klass 18 – 24 mnd. Vi vill också säga tusen tack till Sven som ställde Åcky ,och Annica och Andrea som var med och kallade på honom. Jätteroligt att träffas igen var det också. Åcky fick även en liten pokal och idag tog Torbjörn en bild på honom med denna…………….

Åcky SG

Det kommer även att komma in lite nya vinter bilder på Galleriet i album Natur och div. Jag vill även passa på att gratta valparna som nu har blivit 22 mnd mnd. Tänk att dom snart är 2 år, det är helt otroligt och jag vet inte vart tiden tagit vägen. Nu har dagarna blivit något längre och nu väntar vi på våren så jag och Åcky kan börja träna igen. Torbjörn och Pepsi har börjat träna i ridhus här i Munkfors med goda vänner på Söndag eftermiddagar ett par timmar, och det tycker Pepsi är jätteroligt. Nu vill jag önska er en fortsatt fin vinter, så väntar vi på våren som snart kommer.

Ha det gott tills nästa gång………………. Kram

Nytt år…………………

God fortsättning på det nya året till er alla som är inom våran hemsida och blogg.

Ja då kan vi skriva 2 januari 2011. Ute skiner solen och i morse hade vi minus 11 grader. Igår hade vi minus 5 grader, det är den högsta temperaturen vi har haft på mycket länge. Det har inte blivit några promenader med mig än, det har stort sett varit för kallt, men jag skal ta tag i det nu när vardagen kommer. Torbjörn har varit ledig sen för jul och vi har tagit det ganska lugnt under jul och nyår, något som också, tyvärr, märks på vågen. Torbjörn har pysslat lite i tvättstugan och div., men annars har vi tagit dagarna som dom kommit och rådd om oss själva och varann. Skönt. Idag har Torbjörn tagit med sig vovvarna på skidtur, vid vårat torp, och jag skal försöka att uppdatera bloggen lite med hur det varit här sen senast jag skrev. Imorgon börjar vardagen för Torbjörn, som börjar jobba igen, men det blir en kort vecka med bara 3 dagars arbete. En mjukstart.

22 december hade vi minus 28,5 grader här, då var det kallt. Men inomhus är det varmt och gott. Jag var iväg och tog blodprover och jag hade denna gången det lägsta crp (snabbsänka) på flera år. Bara 4 var den på då. (crp var 71, 3 december, och normalt har den varit på ca. 24 senaste två åren). Så det är ju ett bevis på att cortison hjälper på inflammationen i lungorna. Krea (njurvärde) var 104, också det mycket bra. Och nu väntar man på tid för ny inläggning i Februari. Hoppas det inte blir långvarigt uppehåll denna gången. Jag sover bra om nätterna med min andningsmaskin och är “pigg”  hela dagarna. Nyårsafton kikade vi på film och var inte i säng för 02.00 på natten och det gick bra fast jag var uppe tidligt på morgonen. Ibland är jag vaken innan Torbjörn går till jobbet och det har jag inte varit på många många år. Men det känns mycket bra. Men ibland känner man sig lite för pigg, och det beror väl på den höga cortison dosen, och tar i för mycket. Men då känns det när kvällen kommer och man får lite ont. Men som oftast går det bra. Denna julen har mina tankar gått mycket till Selma och hennes vänner och familj. Många tankar som kommer och går, minner på gott och ont. Hon fick en fin och värdig begravning i Sörreisa kapell (Nord Norge) Tisdag 28 december  och vi var flera vänner som tände ett ljus och var med på olika sätt hemifrån. Selma kom till Nord Norge (från Bosnien) tillsammans med sin far och bror när hon var 6-7 år gammal. Hon bodde en kort period i Askim, men flyttade tillbaka till Nord Norge (Tromsö) hösten 2009. Det känns ganska ofattbart att hon är borta, borta för alltid. Först villa man nästan inte fatta att det var så. Men det är det. Och jag hoppas hon har fått frid där hon är nu. På julafton öppnade jag tidningen och fick se att en av dom jag delade rum med på sjukhuset senast också var död. Hon dog precis 2 veckor efter att jag blev utskriven. Jag förstod ju att hon var allvarligt sjuk, men att det skulle gå så snabbt hade jag inte trodd. (Hon blev bara 65 år) Hennes make mente att hon kunde leva många år till, för hon skärpte till sig väldigt när han eller andra var på besök, men jag såg henne när ingen var där och…….. Ja suck, det är många tråkiga situationer man ser och hör om. Men vi lever och måste se framåt. Det är ett nytt år med nya möjligheter och det hoppas vi blir ett bra år. Året som tog slut är förtid nu, och det som var kan vi inte göra något åt. Men vi kan göra något åt framtiden. Och nu väntar vi på en ny bra vår och sommar här i vårat underbara hus.

Julafton åkte Torbjörn till Ransäter på dagen , först stannade han hos min vän Annikki, där våran Skrållan bor. Hon fick en säck med kattmat och en bild på katterna av oss i julklapp. Hon är så gullig och tar så väl hand om Skrållan för oss.  Sen åkte han till sin mamma med julklapp och stannade där några timmar. Han kom hem lagom till Kalle Anka, som är en tradition hos oss. Och sen var det dags för julmat och uppackning av julklappar för oss och djuren. Katterna fick en ny klätterställning med eget “hus” av tomten…………………………

katternas julklapp

Och våran gammal tik Schiba fick en lammeskinnsfäll  av tomten

Schiba har fått lammskinnfäll

Sen fick ju även vovvarna god mat, uppblött i skink spad, och julklappar…..

julklappar_640x417

Vi tvåbenta fick också lite klappar. Av min faster fick vi en jättefin DVD film från nationalparken Hardangervidda. Av min far fick vi var vår trådlösa mus till datorn och även en bok. Från Torbjörns mamma fick jag ett present kort på 1000,- på Lindex och Torbjörn fick ett presentkort på 1000,- på Lerins i Munkfors + ett par strumpor.  Av mig fick Torbjörn ett par Ecco Gore Tex sko och av honom fick jag en stereo till köket där jag kan spela CD skivor, min Ipod eller radio……………. Märket är Panasonic, och den är mycket bra. Här kommer en bild på den och även några flera bilder från julafton och första julen i Bogerud…………..

Min julklapp

Aacky

julafton

Frisse firar jul

tomten

vinter

Bogerud i vinter

utanför fönstret

fågelhus

 

Måndag hade vi besök av Torbjörns syster Kristina och hennes make Sven Erik på lite reste julbord. Det var riktig trevligt och vi åt och pratade i flera timmar. Det är inte så ofta vi ses fast vi bor bara några km från varann. Här kommer en bild från den kvällen………..

Sven Erik och Kristina

Onsdag 29 december åkte Torbjörn och jag en sväng till Karlstad. Först var vi iväg till Ikea och handlade lite grejer till huset och sen satte Torbjörn av mig utanför Bergvik köpcentrum medan han själv åkte till Biltema. Jag gick lite runt på varuhuset bl.a. till Lindex för att handla lite. Riktigt skönt att känna att man orkar med det. Och sen köpte vi oss lunch på Bergvik. På eftermiddagen hade vi trevligt besök av Penny och hennes “nya” familj. Det märks gott att Penny förgudar sin nya matte och husse. Hon blev jätteglad för att se oss igen, men när det blev dags att åka hem så var Penny först att ställa sig vid dörren. Det är så skönt att se hur glad hon är, och hur gott hon har det. Det är en stor lättnad för mig som lämnade bort Penny. Och vovvarna och matte & husse trivs jättebra i Värmland. Pennys “sambo” Bie har hunnit bli 9 år, och hon och Penny har det bra tillsammans. Här kommer lite bilder från kvällen dom var hos oss…………..

Bie och Penny

Jenny och Lars Tore

Penny

 

Ja det var lite om hur våran jul och nyår har varit. Många har vi även pratat med på telefon under jul och nyår.  Någon motion har det som sagt inte blivit med mig. Men min svägerska har ett “gå band” som jag skal prova, då kan jag gå inomhus om det är för kallt eller annan orsak till att jag inte kan gå ut. Jag måste komma igång nu, så det är ett bra alternativ.

Nu vill jag ända engång önska er alla en god fortsättning på 2011. Hoppas alla får ett bra år.

På återseende här på bloggen.

Ljusare tider…………….

Ja nu vänder solen och vi går mot ljusare tider. Det känns skönt. Idag har vi 21 grader kallt, brrrrrrrrr, och solen kikar fram. Vintern har börjat tidligt och kylan har hållit i sig länge nu, fast någon dag inemellan har det varit lite mildare. Vi har redan fått mycket snö också, så det är riktig vinter här i Värmland. Men mycket hellre kallt och snö än alla dessa gröna, blöta, halkiga vintrar, som vi hade i många år. Det blir mycket ljusare med snö och det är ju vackert ute, som ett vykort. Men det är lite tråkigt att jag inte har kunnat gå promenader än, jag tycker det har varit för kallt att vara ute. Men det blir nog tid för det också så småningom. Inomhus har vi det ivarjefall varmt och skönt med nya jordvärmen.

Ja nu närmar julen sig med stormsteg, och snart går vi över i ett nytt år. Vi önskar och hoppas att det nya året blir bättre än vad år 2010 har varit på många sätt och vis. Visst har det varit många positiva stunder även under 2010, men det har även varit ett mycket jobbigt år, både psykiskt och fysiskt, för oss båda. Men det är förtid, och nu ser vi framåt……….. Det blev tid för både personliga julkort och även almanackor i år också och alla julpost är skickat. Kanske lite sent än vad ni är vana vid, från oss, men det kommer julkort på posten / mail.  Ett stort tack till alla er som har skickat julhälsningar även till oss. Förra veckan, på Onsdag, var jag och en bekant iväg till Karlstad för lite julhandel, det blev både Jysk och Bergvik. Det är första gången på mycket mycket länge som jag har orkat med att gå i varuhus utan att leta bänkar och stolar över allt, det gick jättebra, och det var roligt. Men jag stannade hemma när Torbjörn i Fredags åkte till Karlstad för att köpa skåp till tvättstugan på Ikea, och annat han skulle ha på Bergvik och Biltema. Men kanske blir det en tur till stan i mellandagarna och då följer jag nog kanske med honom. Jul och nyårs helgen skal vi vara själva och bara rå om oss själva och varann. Det har blivit lite tid till det under året som snart är slut, så det skal bli skönt att kunna sänka axlarna  och “ta igen sig” lite. Vi behöver det båda två. I mellandagarna får vi lite besök av Torbjörns syster med make och kanske även av Penny och hennes familj. Det skal bli trevligt. I Söndags var det redan 1 år sedan Penny flyttade, tiden har gått snabbt och hon har det såååå bra. Tack Jenny och Lars-Tore för att ni tar så väl hand om Penny, det skal bli jätteroligt att träffa er igen.

I Torsdags gick Torbjörn av sin sista Beredskap på jobbet. Och det blev inga fel under den veckan han hade jour. Och imorgon blir hans sista arbetsdag i Fortum. Han har jobbat dryga 35 år i samme företag (fast det har haft olika namn) och från 1 januari 2011 är han och hans arbetskamrater anställda i Relacom. Det blir inte så stora ändringar första året, bortsett från att han inte få behålla Beredskapen, men sen får vi se vad som sker. “Den tid den sorg..” säger jag. Han har tagit ledigt från jobbet mellan jul och nyår, och det blir bra för honom. Kanske blir det tid för några skidturer på Ransjön eller i skogarna runt torpet för honom och vovvarna också.

Med mig går det, som sagt, framöver sakta men säkert. Tack vare min andningsapparat så sover jag bättre, och vaknar utvilad efter 8-9 timmar. Det är många år sedan jag vaknade så pigg, så tidligt på morgonen, som jag gör nu. Och jag känner mig utvilad hela dagen. Det är så skönt så det kan inte beskrivas i ord. Nu har väl min höga dos med cortison också sin skuld i att jag är pigg. Det är ju en fördel med dom medicinerna, men tyvärr är det mycket nackdelar också med dom. Men hoppas att jag även skal känna mig pigg när jag nu sakta sakta börjar “trappa ned” med dom. Jag är även mycket bättre med andningen och orkar göra lite här hemma varje dag. Ja ibland gör jag lite för mycket, men då får jag ont i bröstet och i ryggen, så då har jag tagit i lite för hårt. Men det är ju roligt att känna att man orkar lite igen. Och nu hoppas jag att det bara skal bli bättre och bättre. Här kommer en bild på hur jag ser ut om natten med min apparat iSleep 22.

iSleep 22

Det ser kanske inte så behaglig ut, men det går bra och sova med den nu tycker jag. Och när man då även får en riktig sömn och vaknar utvilad så är det värd “plågan”. Dessutom är den ett måste nu också.

Det är inte så mycket “JUL” i vårat hus i år. Men i köket är det lite och vi har även fått upp en utegran som lyser så vackert här i skogen. Kökssoffan kom även ut i köket och det blev så ombonat och hemtrevligt. Här kommer bilder på vårat “julkök”

Advent i Bogerud

advent

Och här kan man se utegranen genom fönstret över diskbänken.  Torbjörn mater även fåglarna så det finns ett fågelhus bredvid granen, och det är mycket fåglar här. Vi har matningsautomater även på ett annat ställe på tomten och Torbjörn får fylla på dom hela tiden.  Så här är vi tydligen ensamma om att mata småfåglarna. Tussi vill gärna ligga och passa fåglarna när hon är ute, men nu är det så kallt så det är inte långa stunderna hon vill vara ute i snön. Och hon kan inte “vakta” båda matställena på samma gång  och det lär sig fåglarna.

Ja nu börjar nya tvättstugan att komma iordning. Och det blir såååååååå  fint. Torbjörn monterade skåpen i Lördags, och i Söndags kom en kompis hit och hjälpte honom bära in dom. Så nu är dom på plats och det börjar minska på grejerna som har stått i vardagsrummet en tid.  Det känns riktigt skönt att ha fått ordning i tvättstugan och skåp att hänga in kläderna i. Torbjörn har lite pyssel kvar där ute, han skal bl.a. göra en arbetsbänk under fönstret och en sittbänk under hatthyllan m.m., men det är ingen brådska.  Till sommaren skal alla skåp ut igen för då är det dags att lägga klinker på golvet. Det gick inte att göra det nu då vi har värme även i golvet där ute. Och cementen måste brinna en tid. Men när det är dags att slå av värmen så kan vi få hit någon som skal lägga klinker. Då blir det väldigt lättskött och bra. Här kommer lite förr och nu bilder på tvättstugan………………. (jag ser att objektivet har stört lite på bilderna, men ni får ivarjefall ett intryck hur det blivit).

026_402x600_thumb[1]

027_402x600_thumb[1]

028_402x600_thumb[1]

029_402x600_thumb[1]

004_thumb[1]

005_thumb[2]

006_thumb[1]

007_thumb[1]

Nästa projekt vi har på gång är att byta ut tvättställ och toastol på badet. Toastolen står och rinner så det är dags att byta den och då skal vi sätta in en ny högre toastol. Vi blir ju inte yngre med åren så det kan vara lika bra när vi ändå skal byta ut den gamla.

Med djuren här hemma går det bra. Pepsi går snart in i sitt 14 dygn i löpet och än så länge är inte Åcky något intresserad, men snart får vi nog ta in honom i sovrummet så det inte blir valpar mellan mor och son. Schiba är lite stel och sover mycket, men hon hänger med och tycker det är jätteroligt med all snö.

Nu skal jag avsluta för idag och försöka göra lite mera nyttigt här hemma. Men först vill jag tacka alla er som har ställt upp för oss och hjälpt oss under året 2010. Hjärtligt tusen tack. Ni är så värdefulla alla samman.

Bogerud 43_thumb[1]

Vi tackar er alla som är inom våran sida för året som snart är slut och för kommentarer  i bloggen och inlägg i våran gästbok, och önskar er välkomna tillbaka.

MVH Kerriehedens kennel, Torbjörn och Gerd

3 advent – hemma igen.

Ja så är det 3 advent och man sitter på hemmaplan och skriver. Det är sååå skönt att vara hemma igen Ler

 

……………………. vart skal man börja med att berätta allt som skedd sen senast jag skrev här ? Jag vet ju att många undrar hur det gick på sjukhuset och när jag kom hem igen, så jag börjar väl med det. Som jag skrev senast ( 2 december ) så blev jag inlagt på avd. 9, medicin, på sjukhuset i Karlstad 26 november med lunginflammation och andningssvårigheter.  Jag fick dom första dagarna intravenöst penicillin och syrgas, och jag var väldigt sjuk. I början på vecka 48 var jag på lungröntgen där dom såg fläckar på lungorna, och även på ultraljud av hjärtat, där dom såg något ospecificerat, men visste inte om det var hjärtat eller i lungorna. Jag var även till koll på njurmedicin 29 november. Njurproverna var bra. Jag hade ett krea värde 23 nov. på 100. ( 26 nov hade det stigit till 144, och 29 nov var det nere på 122). Jag hade även hjärnbrist. Men annars var proverna efter omständigheterna bra. 2 december var jag feber fri (hade inte så mycket i temp överhuvudtaget, jag har inte lätt att få feber, men hade lite frossa innan jag blev inlagd). Jag fick penicillin t.o.m. 2 december, men var inte bra. Orkade bare gå till toa och då med syrgas på 6 liter. Läkarna hade då läst på lite om mina mediciner och fick då se att mina hjärtmediciner (Tambocoor) i sällsynta fall kunde ge sådana symptom som jag hade, och har haft senaste året. Så dom beslutade sig för att ta bort dom mediciner tvärt, och även Waran. Och så blev det. (Det var och är lite riskfylld då jag  gick på högsta dos Tambocoor så jag har fått besked att jag måste åka in igen om jag får hjärtklappning eller andra symptom på hjärta eller lungor.) Och redan dagen efter kunde jag vara utan syrgas några timmar och jag kunde gå en liten promenad med rullatorn som jag fick låna. Vilken lättnad!!! Jag var även på CT – röntgen 3 december och da kunde dom se 2 inflammerade och ärriga lungor. Men jag var ju på bättringsvägen så dom kom fram till att jag hade fått en kraftig allergisk reaktion (chock) på båda lungorna, troligen av Tambocoor, som dom hade misstanke om, och det var orsaken till att jag bara hade blivit sämre och sämre sista året.  Grrrrrrrrrrr………… säger jag. Jag har ju sökt för min andfåddhet så måååånga gånger senaste året, men inte blivit tagen på alvar. Visst, jag fick astma mediciner, men någon spirometritest har jag inte fått än. Jag har känt på mig att dom nog har tänkt “………… hon är ju så tjock så hon orkar inte gå”. Ingen har sagt det rakt ut, men jag har fått påpekningar om min vikt, och jag har nog sett deras blickar. Det kunde ha kostat mig mitt liv. Men tji den som ger sig. Visst har jag gått upp mycket i vikt senaste året, men det är kanske inte så konstigt med tanke på att jag inte har orkat gå 100 meter engång. Det säger ju sig själv. Eller hur??? Jag är ju inte den typen som går och lägger mig i första taget  heller, så Torbjörn och jag fattade nog aldrig hur sjuk jag egentlig var. Men jag visste ju att inte ting stod rätt till. Bara ett under att jag kom iväg, för det var för sent, har jag nog insett nu. Men det var väl inte min tid än att lämna jordelivet. Någon spirometri test blir det inte på länge än pga mina lungor, och att jag går på så hög dos med cortison för tillfället (för att få bort inflammationen) , det vill bara bli fel resultat på det testet. Men läkaren bad mig att hålla mig borta från rök, starka dofter o.l. Hon var heller inte så glad för att jag hade så många husdjur. Hundarna är en ting, men hon var bekymrad vad gäller katterna. Så nu har vi köpt ett special medel till katterna, som vi skal ha i deras päls, som skal vara bra för folk som är allergiska. Så får vi se efterhand om jag reagerar på dom eller inte. Det blir svårt om det visar sig att jag måste lämna bort dom, men hälsan måste gå före nu. Men vi hoppas……………..!! Efter 2 december hade jag bara syrgas en ½ natt, men bortsett från det kunde jag vara uppe hela dagarna, och gå promenader med rullatorn på sjukhuset, utan större problem. Och jag kände att det gick bättre och bättre för varje dag.  Jag fick även en påse blod och det hjälpte till att man blev piggare också. Ja jag blev så pigg efterhand så jag blev en besvärlig patient *skratt*, jag ville bara hem, hem, hem……………… Jag har tillbragt nog tid av mitt liv på sjukhus. När jag blev inlagd på avd. 9 så gjorde dom även sömntestar på mig med en metningsapparat, och dom upptäckte att jag hade andningsuppehåll flera gånger pr. natt. Då kom dom med en andningsapparat som dom ville jag skulle sova med, det är en mask över näsa och mun och en maskin som hjälper till så jag får luft i både ut och in andning. Den heter “iSleep 22”. Första dagarna vägrade jag totalt att sova med den, men efterhand gick jag med på att prova. Och för att göra en lång historia kort så vågar jag inte sova utan den nu, och inte får jag göra det heller. Sista året har jag sovit 10 – 13 timmar pr. dygn, jag har varit trött jämt. Bäddmadrassen i sängen har varit nästan på golvet och kuddarna uppefter väggen på morgonen………. jag har haft panik i sömn,när jag inte har fått luft,  sa läkaren. Och nu förstår jag ju det själv också. För nu ligger jag där jag lägger mig på kvällen, när jag vaknar om morgonen. Och jag är mycket mera utvilad på dagen.  SKÖNT!!! Men jag är inte frisk och det känner jag, så det går i lugna gatan här hemma. Jag tar en dag i taget och pysslar lite inomhus.

Nu skal jag inte trötta ut er så mycket mera med min hälsa, nu hoppas vi bara att det går framåt i fortsättningen också. Men fråga gärna om det är något ni undrar över. Jag skal tillbaka till sjukhuset för ny CT-röntgen och sömn test i början på Februari, så får vi se då hur det är. Läkaren tror att jag också kan ha fått en liten hjärtsvikt pga att jag gått så länge med dessa problem, så helt frisk blir jag nog aldrig igen. Jag har även alltid varit lite plågad med andningen oansett hur smal jag har varit och hur mycket jag har gått eller varit tränad, så ärren på mina lungor kan även komma av att jag varit passiv rökare stora delar av mitt liv och även har varit utsatt för mycket starka dofter vid renoveringar ol. För jag har reagerat mycket på det genom åren och jag var även mycket plågad med migrän när jag var yngre. Och fick ofta migrän anfall i samband med det. Men dom senaste åren har jag inte haft mycket migrän, fast jag känner att jag reagerar på starka lukter, rök ol. än. ja, ja nog om det………….. Jag fick komma hem på min 55 års dag på Tisdag efter att ha blivit gratulerad med god lunch och en bakelse på avd. 9. Ja personalen kom även och sjöng för mig, när dom kom med maten. Och läkaren kom särskilt och gratulerade mig. En helt underbar personal, fast “borta bra , men hemma bäst”, så det var skönt när taxi´en stannade här hemma vid 15.00 tiden och jag kunde kliva ut. 11 dygn på sjukhus är ingen höjdare precis, men det är ju bra att det finns när man är sjuk. Nästan dagligen under min sjukdomsvistelse hade jag besök av våra kära vänner Nina och Niclas, ja Niclas såg jag ibland upptill flera gånger om dagen då han körde patienter  eller mat till och från avd. Nina satte svenska flaggan i bakelsen som jag fick när jag fyllde år, hon jobbar i köket. Tusen tack Nina och Niclas för att ni tog er tid att hälsa på mig så ofta. Det blir en ljuspunkt i tillvaron när man ligger på sjukhuset. Torbjörn var även ner ett par gånger under den tiden jag låg inne, sista gången var 3 december och på hemvägen var det nära att han hade körd sin sista resa. En bil körde ut rakt framför honom vid Deje och han fick bromsa kraftigt och styra runt den andra bilen, som blev stående mitt i vägbanan. Det var den värsta trafik upplevelse han har varit med om i alla dom år han har kört bil. Och han kör ju så och si dagligen. Tur det gick gott denna gången också. Vi har nog lärt oss sätta mera värde på “dagen idag” båda två efter dom senaste tidens upplevelser.

Väl hemma blev jag mött av två jätteglada hundar, jag har några blåmärken efter Åcky´s välkomst. Schiba visade att hon var sur för att matte hade varit borta så länge, så hon låg kvar i sin bädd. *skratt*. Tvättstugan har blivit jättefin, den är nu honungsgul och INTE senapsgul som jag skrev förra gången. Några skåp har inte blivit inhandlat än, men Torbjörn har jour på jobbet denna veckan och då är han ledig Fredag. Så då har han tänkt sig att åka ner till Ikea och köpa hem skåpen om det går. Hoppas han hinner och montera något under helgen så vi inte behöver ha vardagsrummet fullt i grejer, som skal vara i tvättstugan, under jul.   Men det är skönt att ha tvättmaskin på plats igen ivarjefall, och även torktumlaren. Har fått tvättat ett par maskiner med kläder idag, det var ett måste, det fanns nästan inga kläder rena till mig efter Norge resa, sjukdom och sjukhusuppehåll.

Väl hemma från sjukhuset blev jag första grattad av Torbjörn med ett underbart tvättbart lammskinn som jag hade önskat mig. Det skal jag ha i soffan, ivarjefall på vintern. Vi har skinnsoffa och då blir det varmt och skönt med ett lammskinn. Det blir nog en favoritplats för våra katter, när vi inte sitter där,  kan jag tänka mig. Tusen tack igen Torbjörn för denna fina present.

Lammskinn

Senare på kvällen kom Nina och Niclas hit och vi fikade. Och jag fick en helt underbar blom grupp och fina ljusstakar av dom och Ånnie. Tusen tack ännu engång Nina och Niclas för gåvan, och för att ni kom och grattade mig. Det var, som alltid, trevligt att ha er på besök.

Presenter 1

Ljus

Ljus 2

Kort 2

Jag fick även en underbar blom grupp i anledning min 55 års dag och hemkomst från sjukhuset från Torbjörns mamma Ellen och hennes sambo + Torbjörn´s syster Kristina med maken Sven Erik och dottern Malin. Tusen tack även till er för den fina gruppen som pryder vårat köksfönster nu i adventstid. Hoppas ni även snart kommer och hälsar på oss så vi kan umgås och fika lite.

Present 2

Kort 1

Jag köpte även en födelsedagspresent till mig själv från mig själv i år. Och här kommer den.

present till mig

Som jag skrev förra gången så var Frisse och Skrållan på Arken Zoo i Munkfors under 1 advent. Och här kommer två bilder därifrån + en bild på Tussi som var tagen lite tidigare i November.

Skrallan

Frisse

Tussi

Det har även blivit fotat lite både ute och inne sedan jag kom hem. Det är så vackert nu på denna tiden med rimfrost och snö. Men det är kallt…………. igår hade vi “bara” minus 8 grader, men annars har det varit runt 15 – 25 minus på morgonen. Det är kallt så tidligt på vintern. Hoppas det “slår igen sig” lite så man kan gå ut. Jag har fått låna en rullator från kommun som jag skal ha ute den första tiden, då kan jag sätta ner mig om det blir för jobbigt. Och balansen är heller inte helt bra så det kan vara gott att ha ett stöd nu när det är vinter. Åcky springer ju lös så det är inget problem.

Här kommer lite vinterbilder från vårat hus…………….

orkideén blommar igen

049_321x480

inngangen

Bogerud i vinterskrud

Frisse kikar ut

Nu är det snart dags att säga go natt igen. Det har varit lugnt på jouren for Torbjörn sen han gick på i Torsdags så han har pysslat lite här hemma i helgen. Igår körde han ett lass med skräp till tippen, det blir mycket när man håller på och renoverar. Idag var han iväg och tog adventsgran, så nu lyser vår första adventsgran utanför vårat nya hus. Han fick även åka iväg och köpa ny ljusslinga till den idag, den gamla ljusslingan sprang hundarna ner, på det gamla stället, i vinter som var. Så den var förstörd. Igår kväll skickade vi iväg beställning på egna julkort,som vi skal skicka,  så idag har jag skrivit omlag 60 kuvert till dom. Det är jag som har varit “naturfotograf” i år och Torbjörn har varit “ tomte fotograf”. Nyfiken??? Vänta och se…………… dom kommer förhoppentligvis till er för jul.

Pepsi började löpa i Fredags och än så länge bryr inte Åcky sig med henne, men det skal bli spännande att se hur det går när hon kommer i höglöp. Det passar väl så det blir omlag till nyår om hon är lika sen som då hon blev parad.

Nu har jag ommöblerat lite i köket också så vi har fått dit kökssoffan. Det blev riktigt ombonat och trevligt. (Bilder på det kommer sen). Och under veckan hoppas jag kunna få upp andra gardiner i köket också. Det blir inte gjort så mycket till jul, det får vara som det är. Det viktigaste är att vi får vara tillsammans.

Nu slutar jag för denna gång innan ni tröttnar, om ni inte redan har gjort det *skratt*, med en bild på mina vackra blompresenter. Ha det gott, ta vara på varann och dagen idag. Ett stort och hjärtligt tack till alla er som har skickat mig hälsningar och hört av er på olika sätt till mig eller Torbjörn. Tack för eran omtanke.

Presenter

Adventstid – livet är så skört…..

1-advent

5 november 2010

Ja så har 1 advent kommit och gått. Kalendern visar 2 december och ute har vi fått vinter, det har kommit lite snö och det är 19 – 20 grader kallt. Vackert att se på från insidan fönstren, men ack så kallt där ute för dom stackare som måste ut. Det har även blåst kallt från och till så det har nog inte varit någon höjdare att vara ute. Men när man sitter på insidan och kikar ut, men inte får eller orkar, ja då längtar man ju bara mer och mer att få komma ut.  Men just nu är man ju bara glad att man lever och andras. Det var väldigt nära att det tog slut på det natt till Lördag vid 04.00 tiden, jag återkommer till det lite längre fram här.  Men det bevisar bara hur skört livet egentlig är och hur lite vi vet om morgondagen. Ja vi vet inte från den ena timmen till den andra engång. Men nu fick man en chans till, än en gång. I går 1 december var det 18 år sedan min mamma lämnade jordelivet på ett sjukhus i Oslo. Hon blev bara 62 år  och det var cancer, som dom flesta av er säkert vet. Det har skedd mycket på dessa 18 år , på gott och ont.  Och jag har nog lärt mig att sätta värde på dom människor och djur som bryr sig om mig mera, och tala om det för dom och hålla människor som vill mig illa bevista eller obevist, mera på avstånd. Det är inte egoistiskt , man har lov att tänka så. Och göra det också. Det är bara vi själva som kan ta ansvar för hur vi mår och hur vi vill ha det, och om några dagar fyller jag 55 år och då är jag nog vuxen nog att göra som jag själv vill utan att ta hänsyn  till andra. Och accepterar inte människorna det, nej väl, då är det deras problem. Ingen har rätt att kritisera mig, jag har gjort rätt och fel i livet som alla andra, men det betyder inte att jag är något sämre människa än andra för det. Jag är värdefull som jag är och ingen är mig lik. Jag är och förblir helt unik på denna jorden. Och om jag lever till imorgon eller några år till så vet jag att ingen flera skal få trampa på mina känslor och tala om för mig att jag inte duger. Jag begär att bli respekterad för den jag är , accepterar inte folk det, nej då är dom heller inte välkomna i mitt hem. Sorry, så är det. Jag har tagit nog hänsyn till allt och alla genom åren nu.

Det finns en sång som jag ofta har sjungit på, en sång som har givit mig styrka när det har varit svårt. Refrängen på  den sången är “DU VET VÄL OM ATT DU ÄR VÄDEFULL , ATT DU ÄR VIKTIG HÄR OCH NU, ATT DU ÄR ÄLSKAD FÖR DIN EGEN SKULD,  FÖR INGEN ANNAN ÄR SOM DU.

Ja det var några tankar i vinterkvällen här jag sitter på sjukhuset i Karlstad på avd. 9.  För 55 år sedan satt min mamma på sjukhuset i Oslo denna vinterkväll och väntade på att jag skulle få komma till värden. Den gången var det också kallt, ja så kallt att det var is rosor på fönstren. Jag undrar vad hon tänkte på då………………… Det barnet hon födde den gången har fått ett liv med många plågor och tråkigheter, men hon har även upplevd mycket bra också.

Ja det börjar bli ett tag sen jag skrev på bloggen här senast.  Och mycket har skedd……………………  jordvärmen är monterad och klar i huset och i garaget.  Det var nästan lite ovant att det var varmt i sovrum och badrum då det var dom ända ställen vi inte hade värme på sen jag flyttade in i huset i mitten på Mars. Pannan i huset var ju förstörd när jag flyttade in och vi kostade inte på den då vi änd å hade tänt lägga in jordvärmen. Så vi har bara haft et element i köket och ett i vardagsrummet + kamin som vi har eldat i när det har varit kallt. Men nu är som sagt jordvärmen klar och det är varmt och skönt i hela huset. Det är även jutet nytt golv i tvättstugan och Torbjörn har revet ut alt och målat taket, tapetserat och målat tapeten och det har kommit in en ny tvätt bänk och ny kran, och tvättmaskin och torktumlaren är på plasts igen.   Det var skönt för det var det värsta, att vara utan tvättmaskin.  Oj vad bekväma vi har blivit vi människor , undrar hur människor hade det förut när dom fick gå ut och tvätta kläder året om i all slags väder……… Torbjörn skal till Karlstad under helgen och köpa skåp till tvättstugan, allt bli bara monterad provisoriskt då vi måste ha ut allt till våren igen för att lägga klinker på golvet. Det är värmegolv där ute så det går bra att ha det så till våren. Vi hade tur när vi beslutade oss för att köpa ny tvätt bänk och kran till tvättstugan, den som var där var så pöntad så det var inte roligt att sätta in den igen. Men en ny tvätt bänk skulle gå på 7 – 10.000 +  moms och det skulle ju bli väldigt dyrt, men så fick vi  broschyrer från Bergvik och där hade dom en riktig tvätt bänk i stål till bara 2500,- och kranar till ca 1000,- Så då tog Torbjörn ledigt och åkte ner och köpte en sån.  Jag har tyvärr inte fått se hur det har blivit , men det är säkert jättefint. Tvättstugan är ivarjefall senapsgul och så skal vi har plexiglas el över tvätt bänken och evt där vi hänger upp hundkoppel och regn kläder. Klinker tänkte jag ha något i rost eller grått. Vi har dom färger i matten på köket så jag tror det kan bli jättefint.  Vi trivs jättebra i nya huset, och man blir väldigt ledsen att det skal vara så mycket så man inte få vara hemma. Ledsen blir man även på människor som är avundsjuka på vårat nya hus och div, tror nog ingen av dom vill ha alla mina  plågor, och allt arbete som Torbjörn haft senaste året. Men som tur är så är han frisk. Han var på arb. EKG härom dagen via jobbet och han är väldigt frisk och pigg , han måtte bara dubbla dosen med blodtrycksmedicin. Tack och lov att han är så frisk och stark fast det kan bli lite mycket även för honom av och till. Men ikväll är han på Apatin på julbord och Lördag är det julbord med Hagfors brukshundklubb som vi båda var bjuda till. Hoppas han har trevligt fast han är bekymrad för mig, han förtjänar och uppleva något roligt nu.

Jag hade inte tänkt mig till Norge i höst , men det blev några dagar i Askim. Jag åkte 11 november till min kusin , jag kände redan då att jag inte var pigg. Fredag 12 november körde jag min kusin till läkaren på Örje och Lördag 13 november mötte jag en kompis på Torget i Askim, men jag orkade inte röra mig så mycket så det blev inte så många timmarna. På kvällen kom min f.d. svåger till Paula och vi blev sittande och prata om allt och inget till uppå kvällen. Men det var riktigt trevligt att få träffa honom igen, hade inte sett eller pratat med honom sedan hösten 1994. Jag fick även träffa Tina en hel del och det gick superbra med henne och Åcky fast hon blev trött på hans pussar ibland och tog tag i pälsen hans och duttade bort honom  Här kommer först bilder på Tina 7 mnd och mormor………..

006

002

Sen några bilder på Tina och Åcky……………

004

005

Och sist , men inte minst, en bild på Hege och hennes två favorithundar Hazel 8 år och Åcky

012

Jag orkade inte röra mig så mycket medan jag var i Askim , men som tur var så kom det folk inom som hjälpte  mig med Åcky. Tusen tack till er alla för det. Jag var inom tanken att stanna i Årjäng ett dygn på hemvägen , men när Torsdagen kom så ville jag bara hem, men jag stannade till i Årjäng ett par timmar och åt lunch med en kompis innan jag körde hem. Vi var hemma vid 16.00 så det var jämt innan mörkret kom. Lördag 20 november åkte Torbjörn och Pepsi till Villingsberg för vidare utbildning, denna gången inom polisen, och framöver skal dom ta ett prov och går det bra så blir Pepsi även eftersökshund åt polisen också. Och helgen i Villingsberg var jättelyckad denna gången också för dom två, Pepsi skötte sig exemplarisk och hittade personerna som hade gömt sig i god tid för tidens utgång. Och när Pepsi får markering att något finns , ja då är det bara för husse att hänga efter. Då går det snabbt och det är masse puss , puss till figuranten. Ja vi är mycket stolta över denna underbara tik. Och visst önskar vi att hon skulle ha fått en valpkull till, men ting är som det är och då är det bara att acceptera att så är det. Sen är ju allt arbete husse har lagt ner väldigt värdefullt, det är inte säkert det hade blivit lika bra med en annan förare. Det är ju den andra hunden Torbjörn kör upp i Elit spår och till TJH i Försvarsmakten. Tyvärr var inte Power, Pepsi´s  bror , i Villingsberg denna gången. Men annars hade allt gått jättebra. Och det var två mycket nöjda som kom hem Söndag kväll. Jag, prinsen och Schiba hade besök av Nina och Niclas på Lördagen + Niclas två töser på 4 och 9  år. Emma den äldsta fick vara med och gå promenad med Åcky prinsen något som var populärt och lilla Lina njöt av Schiba som är gammal och lugn. Måndag började jag känna mig förkyld och var inte i form, men så har jag ju varit från och till så länge nu så jag registrerade det bara , men kände mig onormalt trött. Onsdagen var Torbjörn på möte i Karlstad ang jobbet och det blev som har var rädd för, det blir Ralacom som blir hans nya arbetsgivare. Så är det bara att se vad tiden bringar framöver. Det heter sig att dom skal vara garanterade samma lön som dom haft i 1 år framöver, men nu är inte det säkert heller, så det är bara att vänta och se, en får ta en dag i sänder. Torsdag var jag till Hud mottagningen i Karlstad på eftermiddagen .  Jag var hemma 16.15 och hoppade direkt i säng, jag var helt slut. Fredagen var Torbjörn ledig och jag hade beslutat mig för att sova länge, men jag hostade och hostade så jag trodde jag skulle bli knäpp. Jag ringde vårdcentralen och dom tyckte jag skulle åka till akuten i Karlstad. Så var det ¨ringe ambulansen igen och åka ner och väl i Karlstad tyckte dom att jag borde undersökas noga då jag hade en fruktansvärd hosta och frös och proverna inte var bra. Jag blev ganska snabbt inlagt på av 9 som är medicin på en 3 sal. Jag bara sov och hostade, sov och hostade………… Och jag hade dålig syresättning i blodet, något som dom har påpekat flera gånger när jag varit på akuten och även i ambulansen, men ingen har tagit det riktigt på alvar. Jag har ju haft stora problem med min andning till och från i över 1 år , men senaste tiden har det varit riktigt illa. Dom konstaterade ganska snabbt här att jag hade en lunginflammation så dom satte in intravenöst penicillin, och syrgas (oxygen)  i näsa. Kvällen förlöp ganska “Lugn” och jag sov mycket. Men på natten hände något så jag slutade andras och fick inte nog syre, så jag var nog mera död en levande ett tag, dom ringde en lungläkare och fick mig tillbaka till livet igen. Men det var på hängande håret………… Torbjörn och även Nina och Niclas kom en sväng på Lördagen. Och dom som låg på salen tillsammans med mig talade om hur hemskt jag lät när jag inte fick andras på natten, så jag hade visst skrämt flera  och blev flyttad ut på kontoret så dom hade översikt på mig resten av natten. Resten av veckan har jag haft syrgas hela dygnet på mellan 4 och 5. Jag har även fått en påse blod , intravenöst penicillin 2 gånger om dagen t.o.m. idag. Jag har varit på njurmedicin på Måndagen, lungröntgen och igår hjärt ultraljud. Men jag blir inte bra. Dom ser något på lungan så kan minnas om en infektion, men nå har dom slutat med penicillinet när det inte har blivit bättre på så många dagar. Syrgas måste jag fortfarande ha hela tiden. Och imorgon skal jag på en CT röntgen så dom kan studera mera vad dom ser på röntgen bilderna. Dom har även gjort några ändringar på mina hjärtmediciner och div. Så nu är det bara att hoppas att dom imorgon kan komma på vad som är fel. Jag blir helt frustrerad av att ligga här och ingenting veta. Men som tur är så är det jättebra samarbete mellan min hjärtläkare, läkaren här på medicin och min njurläkare. Och dom har även kontakt med lungspecialist. Dom har även varit inne på tanken att jag fått hjärtsvikt, men allt är bara en massa frågetecken just nu. Nu skal allt kollas så jag kan få en behandling och förhoppentligvis bli frisk igen. Så jag kan gå i skogen med hundarna och njuta av naturen igen. LIVET ÖR FÖR KORT TILL ATT KASTAS BORT!!!!!!!!!!!!!! Jag lovade min älskade prins när han bara var 4 veckor att jag aldrig aldrig skulle svika honom, men jag tycker ändå att jag gjort det senaste året när jag varit så sjuk. Men nu hoppas jag att han och jag skal få en ny chans. Så nu håller vi tummar och tår för att det skal bli så bra som möjlig och att dom skal hitta felet i morgon. Jag har ju talat om för alla om dessa andningssvårigheter i et helt år, men ingen har tagit det på alvar, men nu får jag inte åka hem för dom har kommit till skott och det är både tråkigt och bra. Mest tråkigt för att jag längtar så mycket hem till mina och till mitt vackra hem. Men bra för att det äntligen skal bli en förklaring på det som varit så jobbigt. Dom har ivarjefall ingen tro på att det kan vara svin influensa vaccinet,  något jag ju har varit inne på. Dom vill hellre inte ta något astma prov nu då jag är i så dålig författning, det vill ju bara visa fel ändå, och det är ju sant nog. Det positiva i allt det jobbiga är att min njure fungerar bra och det är vi alla så glada för. Och njurläkaren tyckte absolut att jag skulle be läkaren på vårdcentralen hemma att skicka en remiss till Torsby ang bantnings operation , men om jag får det, det…………. är en annan fråga.

Frisse skulle vara på Arkens Zoo i Munkfors för 2 året i rad under helgen och Skrållan med sitt 3 år, hade jag lovat, men Torbjörn hann inte på Lördag när det blev så mycket med mig. Men på Söndag var han med mellan 13.00 och 17.00 och han blev så väl tagit han om av Annikki som har min Skrållan, hon borstade och fixade med honom,  och alla som var inom och kikade på honom. Alla tycker ju att han är såååååååååå vacker. Skrållan var också med där båda dagarna. Tussi vill inte vara ute så mycket nu när det är så kallt, men hon och Frisse river nästan kåken hemma, alla prydnadssaker och div ligger på vardagsrumsgolvet , dom är fulla i energi. Och Åcky som aldrig varit hemma utan någon människa har varit hemma mycket nu, men han har jo sin mamma och mormor där också. Och Torbjörn försöker åka hem i mån av tid och låta dom springa lite ute på tomten. Sen går han med dom morgon och kväll ett par km.

Ja det var nytt från Kerriehedens. Adventstiden och julen blir stilla och lugn för oss i år och något 55 års kalas blir det inte heller. Nu måste jag först bli frisk så får vi se vad tiden visar efteråt.

Vi önskar er alla en fortsatt fin adventstid. Tyvärr tror jag inte det blir några julkort hälsningar från oss i år. Vi hinner inte ta några nya kort på djuren. Men vi skickar er våra bästa önskningar för Julen och det nya året 2011. Och tackar så mycket för året som snart går mot sitt slut.

Ett extra tack till alla valparna och deras ägare  Ler Lycka till med året som kommer.

Många kramar från oss alla till er alla // Gerd

Galna vädret…….

………Ja så stod det i Aftonbladet härom dagen och det är sant…..  Vi trodde först att vintern var på väg och dom hade fått snö i södra Sverige, men här har det bara blivit varmare och vi har haft mycket fint väder med sol och blå himmel. Men nu har det varit ett par dagar med regn, regn, regn………… Men nå skulle det vist nog bli fint igen ett tag, så vi får hoppas det blir så. Jag vill inte ha någon snö på länge än, den kan komma lilla julafton och försvinna nyårsdagen, om jag får bestämma. Men det  får jag inte, så det är inget mera att reta sig på.  Väder blir det ivarjefall, det är något vi alla vet. Människan spår och Gud rår…………

Ja vad gör vi annars för tiden då……….  Ja för Torbjörn är det fullt upp. Förra helgen fick han hem virkeshögen som låg kvar där vi bodde förut och nu sist Lördag körde han och en kompis bort allt skräp som var kvar där nere på tomten. Så nu är det KLART!!  Äntligen. Det har tagit sin tid, men det är gott nu när allt är klart. Det är lite man samlar på sig när man har bodd ett ställe i 30 år som Torbjörn hade gjort. Men ingen av oss längtar tillbaka, vi har det så gott här vi bor nu. Annars håller även Torbjörn på med jordvärmen. Han har grävd mellan huset och garaget och gjort en kulvert där med frigolit på alla kanter. Och nu har han grävd igen det som går, och resten får han gräva igen när allt är klart. Förra Måndagen hade vi en kär hit som borrade hål i garaget och i tvättstugan till att dra rören i och förra Onsdagen var rörmokaren hit och kollade. Och han lovade att börja nu i Måndags, men ack det som gläder sig för tidligt , jo då, han kom i Måndags morse och han och Torbjörn drog rören i kulverten, men sen talade han om att han inte hade tid att fortsätta för till Måndagen som kommer och sen åkte han. Tur för oss att det inte är kallt då ivarjefall. Och så får man hoppas att han verkligen kommer och börjar på alvar på Måndagen. Värmepumpen kom också i Måndags, så nu är det rörmokaren som skal koppla och göra iordning. Torbjörn skal även riva bort hela golvet i tvättstugan och sen kommer det en som skal ljuta nytt golv där ute. Vi hade även hoppats kunde lägga klinker där ute innan jul, men troligen går inte det. Vi skal ha värme i golvet och cementen måste brinna en tid , så det blir kanske inte klinker för till våren eller sommaren. Ja ja allt tar sin tid, men det är ju viktigt att göra det ordentligt också så man inte behöver göra om. Och det viktigaste är ju att vi får värme i huset innan vintern och att jag får tillbaka tvättmaskin i tvättstugan. Idag har vi även haft hit en kille som har kollat ventilationssystemet i huset och det var bra för det var inte rätt inställd. Men nu är det fixat och iordning. Annars är Torbjörn iväg på hundträning på Onsdags kvällar, och möter ibland, på hundklubben. Och han cyklar ibland med Åcky. Han tränade även spår i Lördags  med Pepsi  tillsammans med vänner, så då var han borta hela dagen. Och nu till Lördagen skal han vara tävlingsledare på brukshundklubben i Hagfors igen. Det är full fart hela tiden. Men han är ledig från jobbet på Fredag och sen skal han vara ledig i början på veckan när rörmokaren skal vara här. Jag pysslar på lite här hemma i det mån jag orkar med. Går små promenader med Åcky och tränar lite ibland. I Fredags ringde jag en kompis och fick hjälp av henne med att möblera om i vardagsrummet. Så nu är det så mysigt här inne och jag kan krypa upp i soffan och kika på tv. Så tack Anna-Karin för hjälpen. 28 oktober var jag iväg till läkaren på vårdcentralen igen. Och det märks att astma medicin har hjälpt mig , så något fel har jag på luftvägarna, men jag har inte fått tid för spirometri undersökningen än, så vi vet inte än vad som är fel. Jag fick blåsa i den metaren hon hade nu också och det gick mycket bättre än förra gången. Och jag känner ju också att jag får mera luft nu när jag rör på mig, men orkar inte gå så långa sträcker ändå. Men det går framåt och det känns bra. Läkaren fick även övertalat mig att ta influensa vaccin igen, för det är så farligt om jag får influensa, och igår rusa hjärtat så jag fick åka till vårdcentralen och ta EKG på hjärtat, men som tur var så var det inget fel, men jag känner mig inte helt pigg och är väldigt trött så det är väl en biverkning. 29 november är det dags att åka till Karlstad på återbesök på njurmedicin igen och 25 november skal jag på hud mottagningen i Karlstad. 20-21 november skal Torbjörn och Pepsi på utbildning i Villingsberg igen. Pepsi är ju bevakningshund inom försvarsmakten. Och dom var iväg för 2 år sen på steg 1 utbildning så nu är det fortsättning på det. Det blir spännande.

Jag hade inte tänkt mig att åka till Norge något i höst, men har ändå beslutat att jag och Åcky åker iväg en sväng nästa Torsdag, om inte det kommer snö. Jag har lust att se lille Tina igen, som börjar bli stor (hon vi var i barndop till i Augusti) och sen blir det väl ingen jul utan lite Norsk julmat,*skratt*  så då tänkte jag att det får bli en tur till Askim ändå. Jag är även bjuden till en kompis där på riktig julmat en dag och det skal bli riktigt kos. Kanske stannar jag ett dygn i Årjäng också på hemvägen. Vi får se.

I Fredags kväll hade vi besök av Nina och Niclas, dom var hit och hämtade några bilder som Nina hade beställd. och medan vi satt här och pratade så ringde telefon och då var det en som heter Robert, som är gift med faster till min kusin´s två yngste barn, då visade det sig att dom var ute och åkte och var borti vägen här (vi talade om vart vi bodde när vi träffade dom i barndopen)  så då kom dom och hälsade på också och vi hade några riktigt trevliga timmar med mycket prat och skratt. Vi har bara träffat Robert en gång förut och det var i barndopen i Norge i Augusti och Karin (hans fru) träffade vi även  på konfirmationen vi var på i Norge i Maj. Dom bor på andra siden gränsen vid Finnskogen i Norra Värmland. (Bograngen). Hoppas dom snart tar turen hit igen.

Ja detta var lite smått och gott från oss här. Det finns även nya bilder på Galleriet i Albumet “Bogerud 43” från det ny möblerade  vardagsrummet och från kulverten och tvättstugan sån den ser ut nu. Så ta gärna en sväng inom där och kika.

Slutar för idag med en bild på Frisse

038_800x536

Och det är även jätte trevligt om ni lägger igen några rader i våran gästbok Ler

Må så gott i höstmörkret. Kram kram…

Vintern är på väg….

Ja nu står vintern för dörren.   Vi har inte fått någon snö här än, som tur är, men den är nog inte långt unna. Jag läste på facebook igår att det kom snö flera ställen i Norge igår kväll. Bl.a. i Askim som ligger bara några mil från Svenska gränsen (Töcksfors). Så nu är det nog dags att hitta fram vinterkängor och mössor. Alldeles för tidligt tycker man, men  men. Nu i skrivande stund har vi minus 1 grad på köksfönstret som vänder nordost. Och det är knallblå himmel och sol. Dom flesta löven har rast av björkarna nu och ligger som ett täcke över gräsmattor i alla sina vackra färger. Vi har mycket björkar runt vårat hus och det är bra för då kommer solen genom även på hösten och vintern. Annars skulle det nog blitt väldigt mörkt här. Nu hoppas jag verkligen att dom kommer och fixar jordvärmen snart, det är svårt att hålla värmen inomhus nu med bara två lösa värmeelement, så Torbjörn eldar i kamin varje morgon så det är varmt och skönt när jag går upp. Och ofta får vi även elda en brasa på kvällen också. Vad tacksam jag är för denna kamin, det är så skönt. I det gamla huset hade vi inget att elda i och det saknade man ofta. Det är något speciellt med kamin. Dom som skal fixa jordvärmen här har vist om detta sen i sommar, men ändå får man vänta och vänta. Tror det är en vana för egenföretagare här i bygden och inte hålla avtal. Vi har ivarjefall upplevd det med flera stycken olika sedan vi köpte detta huset. Och man blir lite förbannad för att säga det milt. Men nu skal dom visst komma till veckan så då är det bara att hoppas. Jag vill inte behöva gå inomhus och frysa, det är inte kul. Men det skal visst bli mildare ute igen så då går det bra med den värmen vi har ett tag till.

Den första snön kom 13 november i fjol, jag glömmer det aldrig för det var då jag kom hem med älskade Ålex, efter att ensam har kämpat för att få köpa honom tillbaka i flera mnd. Det var en kamp, som jag till slut vann. Men det var en jobbig höst innan allt blev bra.  Och nu har han det så gott hos underbara Carola med familj i Kristinehamn. Han kunde inte fått något bättre hem. Så tack Carola med familj att ni tar så väl hand om denna goda killen. Når vi vet att valparna har det bra, ja då har vi det bra också. Förra helgen var Carola och Kay ute och tränade spår med Lex och det hade gått jättebra.

Man blir nästan rört till tårar när man läser Tomas och Camillas kommentar till mitt inlägg “Valpträff 2010”. Man blir väldigt glad, så tusen tack till er. Jag vet inte riktigt om vi är så “fantastiska”, men vi älskar dessa  valpar och tycker så mycket om er alla som valpägare. Ni är så intresserade och så positiva och då är det kul att hitta på något tillsammans. Det blir en ny inspiration både för oss och för er. Och vi är ju så intresserade i att ha kontakt, och vi tycker mycket om att vara ute och träna med hundarna, så då passar det ju jättebra att träffas och träna tillsammans. Ni är så jätteduktiga med era hundar, det gläder oss mycket. Och det är alltid roligt att träffa er alla.  Och nu hoppas vi att ni även röntgar era hundar, ni som inte har gjort det än. Det blir en bra statistik för Svens när han skal ha valpar på Ånnie. Detta är en mycket bra och jämn valpkull mentalt och vi är mycket stolta över dom alla.
Och så ser vi fram emot att träffas igen. Open-mouthed Bara våren kommer.

Vad gör vi annars på denna årstiden då………. ja inte är det så mycket. Torbjörn försöker att åka till hundklubben och träna lite på Onsdag kvällar. Jag orkar inte så mycket, men igår gick jag et litet spår med Åcky och det tyckte han var jätteroligt. Det märks att han “skiner upp” när vi gör något tillsammans. Han är verkligen en underbar hund. Tålmodig och snäll. Jag  älskar  honom jättemycket. Skulle bara önska att jag orkade med mera än jag gör. Men jag hoppas att det kommer. Jag har nu börjat med astma medicin Pulimicort som jag tar varje morgon och kväll. Och det hjälper något, men jag vet ju inte om det är det jag har. Jag skal få komma på en spirometri undersökning så dom ser vad som är fel, men allt tar sin tid, så det är bara att vänta. Jag skulle även ha tagit influensavaccin nu, men jag vågar inte sedan jag inte är bra. Så då är det bara att hålla sig borta från folkmängder och sjuka människor nu.

Det finns så mycket man skulle ha gjort, och tiden den går. Jag skulle ville varit en sväng till Norge innan jul, men det blir inget. Och denna julen………. ja inte vet jag vad som blir, jag orkar ju inte riktigt med att ha människor runt mig för många dagar när jag inte har den orken jag skulle ville ha. Och detta huset är mindre än det vi hade så det är inte så lätt att gå för sig själv heller. Och jag märker att jag verkligen har behov för att vara själv mycket nu. Så denne julen kommer väl och går utan att det blir något särskilt tänker jag. Tråkigt, men så är det. Hälsan får komma först. Nu längtar jag bara efter att få bli frisk. Det har varit ett tufft år.

Torbjörn har haft jour på jobbet en vecka nu och idag är han ledig. Fast han är iväg till några vänner och hjälper dom att få upp en hundgård. Och imorgon skal dom hjälpa Torbjörn och hämta hem virkeshögen som ligger kvar där vi bodde förut. Det är bara den kvar där nere nu, sen är allt klart. Det är gott med goda vänner, och bra att dom kan göra bytesjobb. Torbjörn hade några fel under jour veckan denna gången och han fick även åka ut en natt vid 04.00 tiden. Men han behöver ta lite ledigt när han skal göra inordning tvättstugan så det är bra. Han måste bryta upp hela golvet där ute för att få in jordvärmen så det blir helt ny tvättstuga innan jul med värmegolv och klinker. Om bara jordvärmen blir dragen in så dom kan komma igång. Vi har satt upp dörren mellan köket och tvättstugan nu och det är bra. Torbjörn kommer även att tapetsera och måla där ute när han ändå måste riva ut allt. Så då blir det ny tvättstuga. Men tills dess har vi vardagsrummet fullt i allt som tillhör tvättstugan, så det blir lite kaos här hemma. Men så är det. Man blir ju utan tvättmaskin några veckor också och det är väl det svåraste, men det får gå även det.

Snart fyller man ju halvrunt också, men det kommer vi inte att fira så väldigt. Det blir väl Torbjörns närmaste familj och några vänner som får komma helgen för eller helgen efter på smörgåstårta eller något sådant.
Jag tycker inte om att fira att man blir gammal. Embarrassed.

Nej nu skal jag försöka gå en liten sväng ut i solen med min vovve. Och kanske blir det lite lydnadsträning också.
Ha det så gott alla samman tills vi hörs igen.

Kramar från Gerd och alla djuren Open-mouthed

Mycket nytt…………..

Ja så är det helg igen och Juli mnd har bara flugit förbi.  Vi har, stort sett, haft  ett underbart sommarväder, med någon åskskur nu och då. Men det har varit en luftfuktighet så man har undrat på om man är i Sverige eller Florida. :p  Jag sliter lite med pusten, och är lite yr från och till nu i värmen, men annars tycker jag att det känns bättre. Och även gubben har sagt att han tycker jag ser piggare ut. Vilket komplimang, det är sällan har säger något om sånt. 😉 Men förra Lördagen fick jag åka en ambulans sväng igen, det är ett tag sen senast. Det var inget flimmer denna gången, men dom trodde kanske det var en infarkt, men det var “falsk alarm” som tur var, det var nog bara värmen, så jag fick komma hem samma kväll, men det är bättre att åka en gång för mycket än en gång för lite, ifall att………… Idag har det varit kallt för årstiden, vi hade bara 10 grader när vi sto upp. Vi har varit en sväng till Karlstad idag och inhandlat lite grejer. Det blev bl.a. nya trädgårdsmöbler och en dubbel bäddmadrass till våra sängar. Vi har haft 2 madrasser på 90 cm hela tiden, men dom halkar på madrassera under, så nu blev det en på 180 x 200. Så får vi hoppas det går bättre. Torbjörn har nu haft en vecka av sin semester, och det har varit full fart hela tiden. Men nu skal dom köra sista resten av skräp från gamla stället imorgon, och sen är det bara brädhögen kvar där nere. Det är skönt. Men oj så mycket arbete det har varit, och det mesta har ju Torbjörn fått ta, när jag varit sjuk, men nu är det snart klart. Men vi vill rikta ett stort och hjärtligt tusen tack till alla våra vänner som har hjälpt oss såååååååå mycket, utan er hade vi inte fixat detta på så kort tid. Och 7 augusti blir det grillfäst för er här hos oss. Ni är så välkomna!!!!

Torbjörn har även semester till veckan, sen är det arbete igen för honom och många läkarbesök för mig. Han hade tänkt att åka till torpet med pappa några dagar, men det ser ut att “gå i vasken” för honom, det finns inte tid. Så det får dom ta igen när tid och stunder passar. Han kommer nog att åka upp till torpet någon dag, men han kan inte vara där som det var tänkt. Tråkigt, men så är det. Det är viktigast att han blir klar med all flyttning nu, och augusti mnd är ganska fullbokad för oss. 1 augusti är det Åcky´s första utställning i Ransäter, det skal bli spännande, han är mycket vacker nu. 7 augusti är det kalas här och då blir det väl så som så med 8 augusti också tänker jag :p , 14 augusti är det samlarmässa i Ransäter, och där skal Torbjörn var och sälja böcker, och 15 augusti skal vi i barndop i Norge, men vi åker fram och tillbaka samma dag. Sen har Torbjörn jour en vecka, och sen skal han börja med garaget här , för förhoppningsvis så börjar dom med kulverten och jordvärmen i September. Ja det är full rulle…………….. Och snart är hösten här. Suck.!!! Ja inget fel med hösten, jag älskar den med alla vackra färger och hög klar luft, men det som kommer efter vill jag inte tänka på. 😕

För 2 veckor sen så satt jag här och undrade vad jag skulle hitta på den helgen, jag visste att Torbjörn skulle köra grejer Lördag och Söndag, men jag hade inga planer. Då kom ett sms från Jenny (där min kära Penny bor), hon undrade om jag visste om något ställe här i närheten där dom kunde campa. Men den helgen var det dragspelsstämman i Ransäter, så någon campingplats fanns nog inte att hitta, så jag sms tillbaka att dom kunde komma till oss och campa här. Vi skulle ju ändå vara hemma, och jag är lika impulsiv själv, så det var väl inget problem. Och så blev det………….. dom kom på Fredag kväll och stannade tills på Söndag eftermiddag. Och vi hade en fantastisk jättetrevlig helg, lite pysslande blev det med hundarna, men varför laga problem av det, det fixade sig så bra. När dom skulle resa tältet på Fredag kväll så………….jaaaaaaa…………hmmmmmmmmm fanns det inga tältstänger med, vi fick oss ett gott skratt och inga problem är för stora så dom inte kan lösas, så Torbjörn var in i garagen i allt kaos och fixade fram sitt fjälltält, så dom fick låna dom tältstängerna, men dom var lite små så det blev inte så mycket till tält, men så fick vi en lys ide 💡 . Varför inte ta ett snöre och binda i toppen på tältet, och binda andra ändan i tv antennen på huset här , och så blev det gjort. Och vips så fanns där ett tält dom kunde sova i ivarjefall. 😀 Tack Jenny, Lars Tore, Kalle, Bie och Penny för en toppenrolig helg, hoppas vi snart kan träffas igen. 😀 Här kommer en bild på det fina tältet……………..


På tälttur i Bogerud


Lördag och Söndag var vi upp till torpet så hundar och folk fick bada så mycket dom orkade. Torbjörn fick kört det han skulle dit upp,  och samtidigt så fick han vara tillsammans med oss och ha roligt också. Två flugor i en smäll………. så skal det vara. Vi grillade på torpet på Lördag och på kvällen grillade vi här hemma och så blev det lite grillad korv på Söndag innan gästerna var tvungna att åka hem. Penny var mera i sjön än på land, som vanlig och även Bie tyckte livet var härligt, hon är en Labrador fröken på 8½ år och gör inte mycket väsen av sig. Penny har hunnit bli 4 år. Oj så snabbt åren går. Här kommer lite bilder från helgens alla lägen………………………


Kalle och vovvarna

Den glada badnymfen

Även Bie älskade att bada.........

Jenny simmade med Bie och Penny

Hon provade även att locka i Åcky, men nej........

Grillkos på Lördag kväll.............

Mera mat är inte helt fel...........

Penny och Kalle är goda vänner...........

Kalle är Lars Tore´s yngre broder,  och Kalle brukar gå blodspår med Penny, något dom båda tycker är kul. Och Penny var så lycklig för att vara tillsammans med oss igen, fast hon var lite “vilsen”, allt stämde ju, att vi bodde här, våra grejer var här,  men hon hade inte varit här…………. Så hon var dammsugare på gräsmattan här första kvällen,  och  hon tyckte att Åcky hade blivit så stor och att han var lite “mycket hund” ibland, men för det mesta gick det bra.  Vi provade aldrig att släppa henne med Schiba och Pepsi nu, hon har ju bott borta i 6 mnd och är inte i flocken här längre och då kan det bli problem. På Söndagen tog Torbjörn ut båten och dom körde ett lite drag i södra ändan av sjön.

Torbjörn, Kalle och Lars Tore ror drag........

Jenny och hundarna kikade efter båten........

.......och Åcky stod på land.

Ja det var lite bilder från den helgen. Jenny har sedan dess varit iväg och klippt Penny och även så har dom varit iväg och tränat utställning. Jenny skal ställa Penny i Elverum 7 augusti och 8 augusti på Biri i Gövik. Det skal bli jättespännande att höra hur det går. Vi håller tummar och tassar för er Jenny och Penny, och önskar er LYCKA TILL………… Jenny och familjen är så duktiga med Penny och det märks att dom älskar henne och hon dom. Penny får utveckla sig mycket mera hos dom och hon har det som en dröm. Jag är så glad och tacksam att jag fick bli känd med så fantastiska människor och att dom hade tålamod med Penny så hon fick vara kvar hos dom. Nu kikar dom efter hus i Värmland,  och vi hoppas dom kommer närmre oss. Jenny skal ta sin examen 14 och 15 augusti. Då blir hon sjukgymnast för djur. LYCKA TILL även med examen  JENNY!!!!!!!!!!

Här kommer en rolig bild på mor och son. Dom busar och bråkar när dom är på torpet. Jenny sa även att våran gamla stela Schiba blev som en ung hund när hon kom dit upp. Hon tyckte det var roligt att se, och kunde nästan inte fatta att det var samma hund som den hon såg här hemma.

son och mamma bus.............

Annars går veckorna som vanligt. Några goda vänner till oss har sin husvagn på vårat torp och dom åker dit upp ibland bara för att få vara i fred, lugn och ro. Men knotten är så ilsk där uppe så det är inte roligt på kvällarna. Men dom har uppe förtältet så dom sitter där. Vi har varit uppe och hälsat på dom och fått god mat ett  par gånger och det var mycket trevligt. Både pappan och båda pojkarna har hjälpt Torbjörn mycket med å köra skräp från gamla stället, förra helgen hade dom med hästkärran och där fick det plats mycket. Dom har även hjälpt Torbjörn att köra grejer till torpet. Och så är dom ute och tränar lite hund tillsammans också. Den ena pojken deras har en svart schäfer hane på dryga 2 år  och han och Åcky sa inte ett ljud till varann, när dom nosade på varann genom burgallret. Jag blir mer och mer impad över min älskade Åcky, han är så duktig och så snäll så jag blir helt rörd. Jag har inte orkat med att träna med honom så mycket som jag skulle ville, men förra Onsdagen var jag iväg till Skived utanför Forshaga till Annica och tränade ett pass. Annica är mycket imponerad av Åcky hon med och hon tror vi kan komma långt om jag bara vill och orkar. Vi skulle lära honom att ta apportbocken, och det riktig syntes att han brukade “dom små grå” för att finne ut vad vi ville han skulle göra. Till slut kom han på det och fick mycket beröm. Sen la vi från oss apportbocken och godiset på trädgårdsbordet när vi fikade, då gick han dit, tok apporten och la ner den på backen och sen tok han godiset. Han hade jo varit duktig *skratt*. Och nu bär han även den store apportbocken som vi har efter vår vän Erik,  som dog för 2½ år sedan. Här kommer några bilder vi tok idag…………. Jag gick och la ut apportbocken medan han fick sitta kvar och vänta tills jag sa att han fick hämta den.

Jag och Åcky var även till hundklubben i Forshaga förra Onsdagen efter att vi varit till Annica. Och där var syrran Åndra “Mira” och hennes matte Annica. Åcky och Mira fick springa och leka då det inte var några andra hundar på klubben när vi kom, och dom hade jättekul. Sven var också där så han ställde upp Åcky och det gick väldigt bra. Det är han som skal ställa Åcky i Ransäter nästa helg. På Söndagen hade vi påhälsning av Åcky´s andra syster Ånnie med matte och husse, och även Ånnie och Åcky hade kul här på gräsmattan. Ånnie och Åndra skal också ställas ut i Ransäter, men tyvärr så jobbar Nina den helgen så hon kommer inte  dit själv.

Det är så kul att ha så bra kontakt med några av valparna till Pepsi, man involverar sig så mycket i dom och följer dom. Tyvärr kan jag inte se att några flera har röntgat sina hundar, men jag hoppas dom gör det ändå framöver. Och skal dom Koras så måste dom vara fria fram och bak ( HD och ED). Ålex och familjen kommer och hälsar på oss snart också, det glädjer vi oss mycket till, vi har inte sett honom sedan MH. Men han har det så jättebra hos Carola och familjen.

Man tänker faktiskt ibland vilken tur man har haft som har fått så bra hem till både Penny och Ålex. Det betyder jättemycket för oss.
Tack för att ni tar så väl hand om dom.

Imorgon skal jag iväg till Arvika och möta en kompis och hennes make , dom kommer från Norge. Så då blir det väl en heldag där. Torbjörn skal köra skräp och sen skal han till torpet med grejer.

Vi tok lite bilder när Nina var här senast på Pepsi, Ånnie och Åcky som jag skal lägga in snart här på bloggen. Hon hade även med bilder på Pepsi´s kullbror Beer-Sebas Poker “Pelle” och han är verkligen en snygging. Men tyvärr är han krypt (har bara en sten) annars hade han väl varit utställningschampion. Och våran älskade Pepsi har ett lite dåligt kors, så hon har vi bara ställt ut en gång, och då fick hon sitt 1 pris. Även det var i Ransäter,  år 2005.

Men nu är det natti natti , så kommer det bilder så snart gubben har fått redigerat dom 😉

På återseende. // Kramar Gerd

1 2