Vintern är på väg….

Ja nu står vintern för dörren.   Vi har inte fått någon snö här än, som tur är, men den är nog inte långt unna. Jag läste på facebook igår att det kom snö flera ställen i Norge igår kväll. Bl.a. i Askim som ligger bara några mil från Svenska gränsen (Töcksfors). Så nu är det nog dags att hitta fram vinterkängor och mössor. Alldeles för tidligt tycker man, men  men. Nu i skrivande stund har vi minus 1 grad på köksfönstret som vänder nordost. Och det är knallblå himmel och sol. Dom flesta löven har rast av björkarna nu och ligger som ett täcke över gräsmattor i alla sina vackra färger. Vi har mycket björkar runt vårat hus och det är bra för då kommer solen genom även på hösten och vintern. Annars skulle det nog blitt väldigt mörkt här. Nu hoppas jag verkligen att dom kommer och fixar jordvärmen snart, det är svårt att hålla värmen inomhus nu med bara två lösa värmeelement, så Torbjörn eldar i kamin varje morgon så det är varmt och skönt när jag går upp. Och ofta får vi även elda en brasa på kvällen också. Vad tacksam jag är för denna kamin, det är så skönt. I det gamla huset hade vi inget att elda i och det saknade man ofta. Det är något speciellt med kamin. Dom som skal fixa jordvärmen här har vist om detta sen i sommar, men ändå får man vänta och vänta. Tror det är en vana för egenföretagare här i bygden och inte hålla avtal. Vi har ivarjefall upplevd det med flera stycken olika sedan vi köpte detta huset. Och man blir lite förbannad för att säga det milt. Men nu skal dom visst komma till veckan så då är det bara att hoppas. Jag vill inte behöva gå inomhus och frysa, det är inte kul. Men det skal visst bli mildare ute igen så då går det bra med den värmen vi har ett tag till.

Den första snön kom 13 november i fjol, jag glömmer det aldrig för det var då jag kom hem med älskade Ålex, efter att ensam har kämpat för att få köpa honom tillbaka i flera mnd. Det var en kamp, som jag till slut vann. Men det var en jobbig höst innan allt blev bra.  Och nu har han det så gott hos underbara Carola med familj i Kristinehamn. Han kunde inte fått något bättre hem. Så tack Carola med familj att ni tar så väl hand om denna goda killen. Når vi vet att valparna har det bra, ja då har vi det bra också. Förra helgen var Carola och Kay ute och tränade spår med Lex och det hade gått jättebra.

Man blir nästan rört till tårar när man läser Tomas och Camillas kommentar till mitt inlägg “Valpträff 2010”. Man blir väldigt glad, så tusen tack till er. Jag vet inte riktigt om vi är så “fantastiska”, men vi älskar dessa  valpar och tycker så mycket om er alla som valpägare. Ni är så intresserade och så positiva och då är det kul att hitta på något tillsammans. Det blir en ny inspiration både för oss och för er. Och vi är ju så intresserade i att ha kontakt, och vi tycker mycket om att vara ute och träna med hundarna, så då passar det ju jättebra att träffas och träna tillsammans. Ni är så jätteduktiga med era hundar, det gläder oss mycket. Och det är alltid roligt att träffa er alla.  Och nu hoppas vi att ni även röntgar era hundar, ni som inte har gjort det än. Det blir en bra statistik för Svens när han skal ha valpar på Ånnie. Detta är en mycket bra och jämn valpkull mentalt och vi är mycket stolta över dom alla.
Och så ser vi fram emot att träffas igen. Open-mouthed Bara våren kommer.

Vad gör vi annars på denna årstiden då………. ja inte är det så mycket. Torbjörn försöker att åka till hundklubben och träna lite på Onsdag kvällar. Jag orkar inte så mycket, men igår gick jag et litet spår med Åcky och det tyckte han var jätteroligt. Det märks att han “skiner upp” när vi gör något tillsammans. Han är verkligen en underbar hund. Tålmodig och snäll. Jag  älskar  honom jättemycket. Skulle bara önska att jag orkade med mera än jag gör. Men jag hoppas att det kommer. Jag har nu börjat med astma medicin Pulimicort som jag tar varje morgon och kväll. Och det hjälper något, men jag vet ju inte om det är det jag har. Jag skal få komma på en spirometri undersökning så dom ser vad som är fel, men allt tar sin tid, så det är bara att vänta. Jag skulle även ha tagit influensavaccin nu, men jag vågar inte sedan jag inte är bra. Så då är det bara att hålla sig borta från folkmängder och sjuka människor nu.

Det finns så mycket man skulle ha gjort, och tiden den går. Jag skulle ville varit en sväng till Norge innan jul, men det blir inget. Och denna julen………. ja inte vet jag vad som blir, jag orkar ju inte riktigt med att ha människor runt mig för många dagar när jag inte har den orken jag skulle ville ha. Och detta huset är mindre än det vi hade så det är inte så lätt att gå för sig själv heller. Och jag märker att jag verkligen har behov för att vara själv mycket nu. Så denne julen kommer väl och går utan att det blir något särskilt tänker jag. Tråkigt, men så är det. Hälsan får komma först. Nu längtar jag bara efter att få bli frisk. Det har varit ett tufft år.

Torbjörn har haft jour på jobbet en vecka nu och idag är han ledig. Fast han är iväg till några vänner och hjälper dom att få upp en hundgård. Och imorgon skal dom hjälpa Torbjörn och hämta hem virkeshögen som ligger kvar där vi bodde förut. Det är bara den kvar där nere nu, sen är allt klart. Det är gott med goda vänner, och bra att dom kan göra bytesjobb. Torbjörn hade några fel under jour veckan denna gången och han fick även åka ut en natt vid 04.00 tiden. Men han behöver ta lite ledigt när han skal göra inordning tvättstugan så det är bra. Han måste bryta upp hela golvet där ute för att få in jordvärmen så det blir helt ny tvättstuga innan jul med värmegolv och klinker. Om bara jordvärmen blir dragen in så dom kan komma igång. Vi har satt upp dörren mellan köket och tvättstugan nu och det är bra. Torbjörn kommer även att tapetsera och måla där ute när han ändå måste riva ut allt. Så då blir det ny tvättstuga. Men tills dess har vi vardagsrummet fullt i allt som tillhör tvättstugan, så det blir lite kaos här hemma. Men så är det. Man blir ju utan tvättmaskin några veckor också och det är väl det svåraste, men det får gå även det.

Snart fyller man ju halvrunt också, men det kommer vi inte att fira så väldigt. Det blir väl Torbjörns närmaste familj och några vänner som får komma helgen för eller helgen efter på smörgåstårta eller något sådant.
Jag tycker inte om att fira att man blir gammal. Embarrassed.

Nej nu skal jag försöka gå en liten sväng ut i solen med min vovve. Och kanske blir det lite lydnadsträning också.
Ha det så gott alla samman tills vi hörs igen.

Kramar från Gerd och alla djuren Open-mouthed

Kattbilder…

Må bare lägga ut dessa två kattbilder på våra tre raskatter. Bilderna blev tagna av Kongro foto på kattutställningen i Forshaga 2009 och nu har han satt samman dom till kollage. Jag tycker dom är så fina.

2010 blev det ingen kattutställning, men jag hoppas jag skal orka med det 2011. Den svart / vita och den blå / vita är 2 Norska skogkatter och den andra är en Maine Coon med färgen “svartsilvertabby”. Den blå / vita bor hos en kompis i Ransäter då hon är rädd för hundarna.  Men dom två andra bor här hemma. Alla 3 är kastrater.

“Valpträff 2010”

9 oktober 2010 kom med lite dimma och + 7 grader. Våra vänner från Bograngen som har “Ami” kom till oss strax innan klockan 10.00 och vi vände näsan mot Karlstad och Våxnäs där vi skulle möta upp Carola och “Lex”. Sen åkte vi till skogen, där Nina & Ånnie och Annica & “Mira”, samt Mira´s “sambo” Beer-Sebas Quenzo “Kenzo”, väntade på oss. Sven och hans hund Ajax kom också samtidigt med oss. (Ajax är efter Beer-Sebas Kela, en syster till Schiba) Vi hade självklart även med Pepsi och Schiba. Så var 5 av 8 valpar samlade. Dagen började med att alla fick gå spår med sina hundar efter förmåga (Torbjörn gick med Åcky). Sen fikade vi lite och dröm om våran förvåning när min mobil ringde och det var husse till Ferdix Åzzy “Takko”. Dom var på Färjestad och körde en häst och hade med sig Takko. Och dom undrade vart vi var för dom ville komma och säga “HEJ”. (jag hade skickat dom ett sms tidligare under veckan så dom visste att vi skulle träna runt Karlstad). Så Takko med husse och matte kom och då var 6 valpar samlade. Vi hade inte sett Takko sen valpträffen ifjol, fast Sven hade sett honom på MH i Maj. (Han gick MH dagen efter dom andra valparna). Så det var jätteroligt att få träffa honom och husse igen och även få hälsa på matte. Tyvärr hade dom lite brått om, för hästen var lite otålig i kärran. Men det blev ivarjefall lite fotografering innan dom åkte hem till Storfors. (Tusen tack för att ni tog er tid att komma och hälsa på) Efter spåret blev det fika och uppletande med alla hundar. Torbjörn visade först med Pepsi och sen fick alla dom andra prova på. Det är ett jättebra föremålsintresse på denna valpkullen och det var roligt att se hur dom jobbade på tills dom fann det husse eller matte hade gömt i skogen. (dom var med och såg  när husse eller matte gick ut med leksaken). På slutet medan vi ännu var i skogen så kom Niclas (Nina´s kille) och hans två döttrar också dit. Sen åkte vi alla till Skutberget för att träna lite lydnad och budföring ol. Och även fota hundar. Och till slut grillade vi i solen. En perfekt dag. Och alla var slitna, men nöjda. Och vi hoppas att alla hade något att ta med sig hem att tänka eller träna på. Vilka valpköpare, som är så engagerade och positiva, som vill så mycket med sina hundar. (även Takko hade gått kurs och lärt sig lit lydnad och spår,  kul ) Det är vi väldigt glada för. Och vi skal göra om detta när våren kommer. Då är dom 2 år “valparna”. Helt otroligt så fort tiden går.

I Fredags var vi iväg på en otroligt bra föreläsning med Jan Gyllensten i Uddeholm. Han skulle vara på Hagfors brukshundklubb hela helgen och ha kurs, tyvärr fick jag veta det för sent. Inte det at jag har några problem med Åcky, han är hur underbar som helst, men det är intressant och höra på, och lära sig varför hundar gör si och så. Man upptäcker ivarjefall att hundar man trodde var såååå tuffa i verkligheten är rädda, och rädda hundar är inte att leka med. Jan Gyllensten har jobbat inom polisen, varit med och utbildat polishundar osv osv, så kommer han till Värmland igen så skal jag gå en kurs. Vi köpte ivarjefall hans bok “Din hunds beteende i vardag och träning”. Värd att läsa, verkligen. Han har även egen hemsida.

Söndag var Åcky och jag på kurs igen och han uppför sig helt exemplarisk, fast det är ju mycket att lära innan vi kommer på tävlingsplan. Om vi någonsin kommer dit, det får tiden visa. Idag har det regnat och jag har haft jättesvårt med andningen igen, undrar om det är astma när jag har så svårt i fuktigt väder. Tycker att jag hört att man kan reagera på det. Så hoppas jag snart får komma på denna testen. Jag kände mig ju så stark och bra i helgen när det var klarväder och kallt. Hmmm. Måndag kväll hade vi besök av Nina, Niclas och Ånnie. Nina var så nyfiken på bilderna vi tog i Lördags. (Och nu har jag fått in dom på Galleriet.)  Och Ånnie och Åcky fick springa av sig lite på tomten här. Igår kväll sågade Torbjörn hål i golvet i tvättstugan så nu blir det väl jordvärme snart. Men det blir lite kaos i huset tills allt är klart, med allt från tvättstugan i vardagsrummet osv. Det skal bli gott när allt är klart, det är lite ruggigt på kväller och nätter. I morse var det på minus och det regnade, så snart är det väl dags för vinterdäck igen också. Imorgon går Torbjörn  på Jour en vecka. Annars sker det inte så mycket på denna årstiden, man trivs bäst inomhus i värmen. Nu väntar vi på att Penny skal komma på besök med matte och husse, bara dom får tid.

Tusen tack igen till er alla som var med på denna valpträffen också, det var dom samma hundar som i fjol. Valp nummer 7 bor i Gävle, men han såg vi i Maj på MH och valp nummer 8, ja det är en sak för sig…………. inget att skriva om här.

Här kommer en LÄNK med bilder från valpträffen “Valpträffen 2010”

Må så gott alla samman och ta hand om er och vovvarna  tills vi träffas igen.
Och är det något ni undrar över så bare ring. Ni är även hjärtligt välkomna till oss om ni vill träna något innan våren. Torbjörn tränar hela året, och vi tycker bara det är roligt om ni hälsar på.

Kramar från Torbjörn, Gerd och hundarna Open-mouthed

“Valpträff” i Karlstad

Imorgon skal 5 av Ferdix Å-kull mötes i Karlstad för en trevlig träning och mys dag. Det blir Ånnie, Mira, Ami. Lex och Åcky med ägare. Och även uppfödaren Sven kommer med. Det skal bli jätteroligt att träffas igen och se er och “valparna” igen. Välkomna !!!!!! Några av valparna ser vi ju ganska ofta, mens andra bor lite längre från oss och det blir lite mera sällan. Först skal vi åka till skogen och göra lite spår och uppletande och sen skal vi åka till Skutberget i Karlstad och grilla och träna lite lydnad o fota hundar. Nu hoppas vi bara att vädergudarna är med oss också, men det ser så ut i tidningen idag, inför morgondagen. Vi är jätte tacksamma för att valpköparna är så intresserade i att vara med på detta och att vi har så fin kontakt. Kom ihåg stolar till i morgon, det kan bli jobbigt att stå länge. Ta även med matsäck och även något att grilla. Vi har köpt med engångsgrill då vi inte vet hur det är med grillplatser på Skutberget.  Ta även med värma kläder och gott humör 🙂

Då ses vi imorgon och är det något ni undrar över så träffas jag på mobilen 076 7680886.

Kramar Torbjörn och Gerd med hundar Open-mouthed

Torbjörn till Norra Värmland.

Idag har det varit en alldeles underbar höstdag med sol och klarblå himmel. Underbart…. Åcky och jag har varit en sväng till Hagfors idag, och annars har det varit en lugn dag. Torbjörn är på fackmöte i kväll så det är bara jag och djuren här hemma.

Torbjörn var till Höljes på jobb idag. Höljes ligger längst norr i Värmland alldeles invid Norska gränsen. Och när han är uppöver så brukar han att åka inom en av “valparna” som bor i Bograngen. Och så gjorde han även idag. Och Ami blir såååååå glad när han kommer. Valparna är väldigt glada i oss och det beror väl på att våran röst var den första dom hörde när dom fick hörsel. Och när dom var pyttesmå så var det våran lukt dom kände. Vi satt mycket i valplådan och höll på med valparna från dom var födda. Och dom bodde ju hos oss sina första 7 veckor. Ami är inget vaktsam. Så han skäller inte när det ringer på dörren. Några av valparna är lite vaktiga, som bl.a. Åcky. Och några säger inte ett ljud. Så dom är väldigt olika fast lika ändå. Och vi bara älskar dessa “valpar”. Och vi är så glada att dom fått det så bra i sina hem.

Som vanligt så blev det några kort tagna på Ami när Torbjörn var inom idag och han är så fin den killen. Och väldigt aktiv. Här kommer först en bild som Torbjörn tog när han åkte uppöver i morse och sen en bild på Ami´s kompis………. sen kommer några helt färska bilder på pojken, Åke Jesper Ami.

Oktobermorgon i Värmland

Perser katten Gini

Ami in action

Ami och husse Kees

     

Tänk att dom snart är 19 mnd. Jag fattar inte vart tiden tar vägen. Det skal bli jättespännande när Ami skal röntgas. Hoppas allt är bra.

Ja då blev det lite nya “valp” bilder idag också på dessa vackra barna. Och så önskar vi er alla en fortsatt fin höst.

Må så gott…………… Gerd

Kerriehedens kennel och bilder på Åbbe

Ja så är Kerriehedens kennel ett faktum. Inga protesterade på namnet och nu har vi betalat så nu är det klart att tas i bruk. Om och när det evt. blir någon valpkull får tiden visa. Nu är ivarjefall namnet klart. 9 september var det 9 år sedan Schiba kom hem till oss som fodertik och nu har hennes namn Kerrie fått gå vidare. Det är jätteroligt då vi har 3 generationer. Och hon har lämnat bra barn och barnbarn efter sig. “Valpar” vi är mycket stolta över. Schiba själv är, trots sina 9½ år, rätt så pigg om dagen. Det är riktigt roligt att se henne när hon springer runt och trättas på sin dotter och sitt barnbarn när dom “bråkar”. Schiba är chefen än i den fyrfota flocken. Den ställningen lämnar hon nog inte från sig så länge hon lever, tror jag. Och det var ju där det “skar sig” med henne och Penny, för Penny ville inte ge ner när Schiba “satte henne på plats”. Men Penny har det jättebra där hon är nu, och nå väntar vi på att dom skal komma och hälsa på oss igen, nu bor dom ju bara 5-6 mil från oss, och dom börjar se en slut på flytten. Jätteroligt !!!!

Ja nu närmar det sig att Torbjörn och dom andra skal få veta mera om hur det skal gå med jobbet. Det är många osäkerheter och det är jobbigt för dom anställda och inget veta. Så det är nog många som mår dårligt nu. Hoppas bara han slipper bli arbetslös, det är inget bra för honom eller plånboken. Men en får inte ta sorgerna på förskott. Det är inget han  (dom) kan göra ändå. Men tråkigt är det oansett.  Förra Fredagen (24 september) var han tillsammans med arbetskamrater på kickoff på jobbet, Torbjörn körde och efter några timmar kom han hem och bytte om till arbetskläder, då hade åskan slått sönder en hel del i Hagfors så han fick åka dit på jobb. Dom fick byta en transformator på natten, och han var inte hemma för vid 04.00 på morgonen. Här märkte vi inget till åskan.

Det blev ingen tur till torpet på Lördagen, men Söndag åkte han, Schiba och Pepsi uppöver och “bomma igen” till vintern. Det går inte å köra fram dit när snön kommer, men han brukar parkera ute vid stora vägen och gå inöver på skidor med hundarna. Det är ca 1½ km att gå. Han tok även med sig veden hem som han hade där uppe, vi har ju inte fått in kamin där än, men här har vi kamin och blir det kallt så är det gott med ved. Det är svårt att få köpa ved nu, folk har hamstra efter den vintern vi hade. Och visst är det skönt att elda i kamin här när det är kalla och råa dagar och kvällar. Det har blivit några brasor redan i höst. Vi kommer nog att ta ner en del av väggen bak kamin mellan hallen och vardagsrummet, dels blir det ljusare i hallen och så kommer vi att vända kamin in mot vardagsrummet så vi kan sitta där och mysa vid kamin. Då sprider värmen sig bättre i hela huset också. Hoppas Torbjörn får möjlighet att göra det i vinter, men först och främst skal jordvärmen in nu. Torbjörn skal först gräva ner kulvert mellan huset och garagen och sen är det dags att flytta allt i tvättstugan in i vardagsrummet. Så det blir ivarjefall ny tvättstuga i höst och jordvärme, det skal bli gott. Nu har vi bara två värmeelement, ett i köket och ett i vardagsrummet, som är på. Men det är ett bra isolerat hus, med 3 glas fönster, så det är rätt varmt inne ändå fast vi har haft frostnätter redan. Vi trivs jättebra här och det är gott att ha allt på en våning.
Här kommer några bilder från torp turen till Torbjörn och hundarna…………….

26 september 2010 Pepsi o Schiba

Det är otroligt vackra färger nu. Det är det bästa med hösten. Men det har blåst mycket, så det “regnar” löv från träa om dagarna.  Så nu är det inte så mycket löv kvar. Vi börjar att se 62:an från köksfönstren igen nu. Men i sommar har vi inte märkt mycket till trafiken där.

Annars har veckan gått som vanligt. Hjärtläkaren ringde mig förra Måndagen, men någon sänkning av hjärtmedicinerna kom inte på fråga, det kunde bli tidligast till våren om allt fortfarande var bra.  Jag har även fått öka på Levaxin till varje dag då ämnesomsättningen (stoffskifte på Norsk) var lite lågt. Men någon tid för att testa min andfåddhet har jag inte fått än, och jag tycker inte det hjälper så mycket med Bricanyl. Men det kan ju ta lite tid.

På Torsdag kväll hade vi besök av Nina, Niclas, Ånnie, Annica och Sven. Vi hade beställd smörgås tårta för att fira att Pepsi var uppflyttad till Elit spår. Det är alltid jättetrevligt att umgås med goda vänner, bara tråkigt att klockan går så alltför snabbt när vi är tillsammans. Jag tyckte inte dom hade varit här länge när det var dags att dom skulle åka igen, alla skulle upp och arbeta dagen efter och det tar en timme att åka till stan. Det blir mycket hundprat och skratt när vi umgås. Och nu har vi avtalat att träffas och träna med hundarna i Karlstad 9 oktober, om det inte blir spöregn. Är ni flera som vill hänga på så hör av er till oss. Torbjörn och Pepsi fick en jättefin schäfer figurin av Nina, Niclas och Ånnie. Så  nu står den i pris skåpet tillsammans med uppflyttnings pokalen. Tusen tack igen!!!

Här är ett par bilder från Torsdag kvällen…………..

Gänget samlat............

Annica med Pepsi i knä....

Lördag var Torbjörn tävlingsledare på Munkfors brukshundklubb igen och Söndag åkte han på kursen med Åcky. Dom skulle gå spår och jag orkar inte med det. Torbjörn har gått små raka spår med Åcky förut, och även jag, men i Söndags gick dom ett apellspår för första gång och det gick kanonbra. Han är riktig duktig. Nina, Annica och Carola har också gått spår med sina “valpar” och dom tycker det är kul alla samman. Ja ja dom har något att släktas på…….. Hoppas vädret blir bra när vi skal träffas till helgen så vi kan grilla och ha trevligt också. Fredag kväll skal vi på föreläsning med en hund expert (Gyllensten) och Söndag blir det kurs igen med Åcky.

Idag hade jag besök på förmiddagen, och sen var jag på fotvård, sen svävade jag på moln igen. Det är bara så otroligt gott. Jag går hos en kompis varannan mnd. Det kostar, men det är värd varenda krona. Och med tanke på min diabetes så är det viktigt också.  Sen tyckte jag vädret var så bra och det var + 13 grader ute så jag bestämde mig för att ta en cykeltur med Åcky igen. Det blev 12 km och “lilla fisen” är sååååååååååå duktig, han travar så fint bredvid cykeln i springer. Det blir inte så mycket motion för min del för han drar mig stort sett hela vägen i 10-12 km i timmen. Och ibland måste jag ligga på bromsen för att det inte skal gå för snabbt. Så han är stark. Han var även med husse och gick 2 km både i morse och nu i kväll, så motion är det inget fel på. Men nu är han trött också. Det var riktigt kallt och vara ute och cykla idag, det blåste surt. Så nu är det nog dags att hitta fram vantar och tjockare skor igen. Jag är ju inte helt bra av förkylningen än så jag hoppas bara att jag inte blir sämre nu.

Idag fick jag mail från Åbelix husse, med bilder på Åbbe. Det är såååååå roligt när ni skickar bilder. Tusen tack !!!! Han är riktigt fin han också, som alla dom andra. Han var engång minst i kullen, men det tror jag inte han är nu *skratt*. Vacker är han ivarjefall………….

Ferdix Åbelix

Åbbe

Vi har inte sett honom sen MH i Maj, så det var riktig roligt att få bilder som vi kan sätta ut på hemsidan. Det blev tyvärr inte tid att ta några bilder i Maj, men vi har dom ju på film. När Torbjörn får möjligheter att göra inordning dom filmerna är svårt att säga, men dom kommer någon gång………. Den som väntar på något bra…………. osv.

Med en bild på vår Maine Coon katt Frisse som blir 2 år i December och våran nya toppbild på hemsidan vill jag önska er alla en fortsatt skön höst och på återseende här på bloggen…………. Kramar.

Frisse

 

Vår nya hemsida bild..........