Ljusare tider…………….

Ja nu vänder solen och vi går mot ljusare tider. Det känns skönt. Idag har vi 21 grader kallt, brrrrrrrrr, och solen kikar fram. Vintern har börjat tidligt och kylan har hållit i sig länge nu, fast någon dag inemellan har det varit lite mildare. Vi har redan fått mycket snö också, så det är riktig vinter här i Värmland. Men mycket hellre kallt och snö än alla dessa gröna, blöta, halkiga vintrar, som vi hade i många år. Det blir mycket ljusare med snö och det är ju vackert ute, som ett vykort. Men det är lite tråkigt att jag inte har kunnat gå promenader än, jag tycker det har varit för kallt att vara ute. Men det blir nog tid för det också så småningom. Inomhus har vi det ivarjefall varmt och skönt med nya jordvärmen.

Ja nu närmar julen sig med stormsteg, och snart går vi över i ett nytt år. Vi önskar och hoppas att det nya året blir bättre än vad år 2010 har varit på många sätt och vis. Visst har det varit många positiva stunder även under 2010, men det har även varit ett mycket jobbigt år, både psykiskt och fysiskt, för oss båda. Men det är förtid, och nu ser vi framåt……….. Det blev tid för både personliga julkort och även almanackor i år också och alla julpost är skickat. Kanske lite sent än vad ni är vana vid, från oss, men det kommer julkort på posten / mail.  Ett stort tack till alla er som har skickat julhälsningar även till oss. Förra veckan, på Onsdag, var jag och en bekant iväg till Karlstad för lite julhandel, det blev både Jysk och Bergvik. Det är första gången på mycket mycket länge som jag har orkat med att gå i varuhus utan att leta bänkar och stolar över allt, det gick jättebra, och det var roligt. Men jag stannade hemma när Torbjörn i Fredags åkte till Karlstad för att köpa skåp till tvättstugan på Ikea, och annat han skulle ha på Bergvik och Biltema. Men kanske blir det en tur till stan i mellandagarna och då följer jag nog kanske med honom. Jul och nyårs helgen skal vi vara själva och bara rå om oss själva och varann. Det har blivit lite tid till det under året som snart är slut, så det skal bli skönt att kunna sänka axlarna  och “ta igen sig” lite. Vi behöver det båda två. I mellandagarna får vi lite besök av Torbjörns syster med make och kanske även av Penny och hennes familj. Det skal bli trevligt. I Söndags var det redan 1 år sedan Penny flyttade, tiden har gått snabbt och hon har det såååå bra. Tack Jenny och Lars-Tore för att ni tar så väl hand om Penny, det skal bli jätteroligt att träffa er igen.

I Torsdags gick Torbjörn av sin sista Beredskap på jobbet. Och det blev inga fel under den veckan han hade jour. Och imorgon blir hans sista arbetsdag i Fortum. Han har jobbat dryga 35 år i samme företag (fast det har haft olika namn) och från 1 januari 2011 är han och hans arbetskamrater anställda i Relacom. Det blir inte så stora ändringar första året, bortsett från att han inte få behålla Beredskapen, men sen får vi se vad som sker. “Den tid den sorg..” säger jag. Han har tagit ledigt från jobbet mellan jul och nyår, och det blir bra för honom. Kanske blir det tid för några skidturer på Ransjön eller i skogarna runt torpet för honom och vovvarna också.

Med mig går det, som sagt, framöver sakta men säkert. Tack vare min andningsapparat så sover jag bättre, och vaknar utvilad efter 8-9 timmar. Det är många år sedan jag vaknade så pigg, så tidligt på morgonen, som jag gör nu. Och jag känner mig utvilad hela dagen. Det är så skönt så det kan inte beskrivas i ord. Nu har väl min höga dos med cortison också sin skuld i att jag är pigg. Det är ju en fördel med dom medicinerna, men tyvärr är det mycket nackdelar också med dom. Men hoppas att jag även skal känna mig pigg när jag nu sakta sakta börjar “trappa ned” med dom. Jag är även mycket bättre med andningen och orkar göra lite här hemma varje dag. Ja ibland gör jag lite för mycket, men då får jag ont i bröstet och i ryggen, så då har jag tagit i lite för hårt. Men det är ju roligt att känna att man orkar lite igen. Och nu hoppas jag att det bara skal bli bättre och bättre. Här kommer en bild på hur jag ser ut om natten med min apparat iSleep 22.

iSleep 22

Det ser kanske inte så behaglig ut, men det går bra och sova med den nu tycker jag. Och när man då även får en riktig sömn och vaknar utvilad så är det värd “plågan”. Dessutom är den ett måste nu också.

Det är inte så mycket “JUL” i vårat hus i år. Men i köket är det lite och vi har även fått upp en utegran som lyser så vackert här i skogen. Kökssoffan kom även ut i köket och det blev så ombonat och hemtrevligt. Här kommer bilder på vårat “julkök”

Advent i Bogerud

advent

Och här kan man se utegranen genom fönstret över diskbänken.  Torbjörn mater även fåglarna så det finns ett fågelhus bredvid granen, och det är mycket fåglar här. Vi har matningsautomater även på ett annat ställe på tomten och Torbjörn får fylla på dom hela tiden.  Så här är vi tydligen ensamma om att mata småfåglarna. Tussi vill gärna ligga och passa fåglarna när hon är ute, men nu är det så kallt så det är inte långa stunderna hon vill vara ute i snön. Och hon kan inte “vakta” båda matställena på samma gång  och det lär sig fåglarna.

Ja nu börjar nya tvättstugan att komma iordning. Och det blir såååååååå  fint. Torbjörn monterade skåpen i Lördags, och i Söndags kom en kompis hit och hjälpte honom bära in dom. Så nu är dom på plats och det börjar minska på grejerna som har stått i vardagsrummet en tid.  Det känns riktigt skönt att ha fått ordning i tvättstugan och skåp att hänga in kläderna i. Torbjörn har lite pyssel kvar där ute, han skal bl.a. göra en arbetsbänk under fönstret och en sittbänk under hatthyllan m.m., men det är ingen brådska.  Till sommaren skal alla skåp ut igen för då är det dags att lägga klinker på golvet. Det gick inte att göra det nu då vi har värme även i golvet där ute. Och cementen måste brinna en tid. Men när det är dags att slå av värmen så kan vi få hit någon som skal lägga klinker. Då blir det väldigt lättskött och bra. Här kommer lite förr och nu bilder på tvättstugan………………. (jag ser att objektivet har stört lite på bilderna, men ni får ivarjefall ett intryck hur det blivit).

026_402x600_thumb[1]

027_402x600_thumb[1]

028_402x600_thumb[1]

029_402x600_thumb[1]

004_thumb[1]

005_thumb[2]

006_thumb[1]

007_thumb[1]

Nästa projekt vi har på gång är att byta ut tvättställ och toastol på badet. Toastolen står och rinner så det är dags att byta den och då skal vi sätta in en ny högre toastol. Vi blir ju inte yngre med åren så det kan vara lika bra när vi ändå skal byta ut den gamla.

Med djuren här hemma går det bra. Pepsi går snart in i sitt 14 dygn i löpet och än så länge är inte Åcky något intresserad, men snart får vi nog ta in honom i sovrummet så det inte blir valpar mellan mor och son. Schiba är lite stel och sover mycket, men hon hänger med och tycker det är jätteroligt med all snö.

Nu skal jag avsluta för idag och försöka göra lite mera nyttigt här hemma. Men först vill jag tacka alla er som har ställt upp för oss och hjälpt oss under året 2010. Hjärtligt tusen tack. Ni är så värdefulla alla samman.

Bogerud 43_thumb[1]

Vi tackar er alla som är inom våran sida för året som snart är slut och för kommentarer  i bloggen och inlägg i våran gästbok, och önskar er välkomna tillbaka.

MVH Kerriehedens kennel, Torbjörn och Gerd

Till minne……………….

Selma

 

Till minne av Selma (Malagic) Johansen
född 27 juni 1989
död 16 december 2010

Frid över ditt minne.

Du blev inte så gammal, men du hade upplevt mycket tragiskt i ditt korta liv. Du kom till Norge som flyktingbarn från Bosnien där du hade sett och upplevt mycket tragiskt. Du hade det inte heller alltid så gott efter att du kom till Norge. Hoppas du nu har fått frid i din själ. Detta var nog, som förr, “ett rop om hjälp”, men denna gången kom hjälpen för sent. Kanske var det det bästa för dig, vi får aldrig något svar på det. Bara du själv visste varför.

3 advent – hemma igen.

Ja så är det 3 advent och man sitter på hemmaplan och skriver. Det är sååå skönt att vara hemma igen Ler

 

……………………. vart skal man börja med att berätta allt som skedd sen senast jag skrev här ? Jag vet ju att många undrar hur det gick på sjukhuset och när jag kom hem igen, så jag börjar väl med det. Som jag skrev senast ( 2 december ) så blev jag inlagt på avd. 9, medicin, på sjukhuset i Karlstad 26 november med lunginflammation och andningssvårigheter.  Jag fick dom första dagarna intravenöst penicillin och syrgas, och jag var väldigt sjuk. I början på vecka 48 var jag på lungröntgen där dom såg fläckar på lungorna, och även på ultraljud av hjärtat, där dom såg något ospecificerat, men visste inte om det var hjärtat eller i lungorna. Jag var även till koll på njurmedicin 29 november. Njurproverna var bra. Jag hade ett krea värde 23 nov. på 100. ( 26 nov hade det stigit till 144, och 29 nov var det nere på 122). Jag hade även hjärnbrist. Men annars var proverna efter omständigheterna bra. 2 december var jag feber fri (hade inte så mycket i temp överhuvudtaget, jag har inte lätt att få feber, men hade lite frossa innan jag blev inlagd). Jag fick penicillin t.o.m. 2 december, men var inte bra. Orkade bare gå till toa och då med syrgas på 6 liter. Läkarna hade då läst på lite om mina mediciner och fick då se att mina hjärtmediciner (Tambocoor) i sällsynta fall kunde ge sådana symptom som jag hade, och har haft senaste året. Så dom beslutade sig för att ta bort dom mediciner tvärt, och även Waran. Och så blev det. (Det var och är lite riskfylld då jag  gick på högsta dos Tambocoor så jag har fått besked att jag måste åka in igen om jag får hjärtklappning eller andra symptom på hjärta eller lungor.) Och redan dagen efter kunde jag vara utan syrgas några timmar och jag kunde gå en liten promenad med rullatorn som jag fick låna. Vilken lättnad!!! Jag var även på CT – röntgen 3 december och da kunde dom se 2 inflammerade och ärriga lungor. Men jag var ju på bättringsvägen så dom kom fram till att jag hade fått en kraftig allergisk reaktion (chock) på båda lungorna, troligen av Tambocoor, som dom hade misstanke om, och det var orsaken till att jag bara hade blivit sämre och sämre sista året.  Grrrrrrrrrrr………… säger jag. Jag har ju sökt för min andfåddhet så måååånga gånger senaste året, men inte blivit tagen på alvar. Visst, jag fick astma mediciner, men någon spirometritest har jag inte fått än. Jag har känt på mig att dom nog har tänkt “………… hon är ju så tjock så hon orkar inte gå”. Ingen har sagt det rakt ut, men jag har fått påpekningar om min vikt, och jag har nog sett deras blickar. Det kunde ha kostat mig mitt liv. Men tji den som ger sig. Visst har jag gått upp mycket i vikt senaste året, men det är kanske inte så konstigt med tanke på att jag inte har orkat gå 100 meter engång. Det säger ju sig själv. Eller hur??? Jag är ju inte den typen som går och lägger mig i första taget  heller, så Torbjörn och jag fattade nog aldrig hur sjuk jag egentlig var. Men jag visste ju att inte ting stod rätt till. Bara ett under att jag kom iväg, för det var för sent, har jag nog insett nu. Men det var väl inte min tid än att lämna jordelivet. Någon spirometri test blir det inte på länge än pga mina lungor, och att jag går på så hög dos med cortison för tillfället (för att få bort inflammationen) , det vill bara bli fel resultat på det testet. Men läkaren bad mig att hålla mig borta från rök, starka dofter o.l. Hon var heller inte så glad för att jag hade så många husdjur. Hundarna är en ting, men hon var bekymrad vad gäller katterna. Så nu har vi köpt ett special medel till katterna, som vi skal ha i deras päls, som skal vara bra för folk som är allergiska. Så får vi se efterhand om jag reagerar på dom eller inte. Det blir svårt om det visar sig att jag måste lämna bort dom, men hälsan måste gå före nu. Men vi hoppas……………..!! Efter 2 december hade jag bara syrgas en ½ natt, men bortsett från det kunde jag vara uppe hela dagarna, och gå promenader med rullatorn på sjukhuset, utan större problem. Och jag kände att det gick bättre och bättre för varje dag.  Jag fick även en påse blod och det hjälpte till att man blev piggare också. Ja jag blev så pigg efterhand så jag blev en besvärlig patient *skratt*, jag ville bara hem, hem, hem……………… Jag har tillbragt nog tid av mitt liv på sjukhus. När jag blev inlagd på avd. 9 så gjorde dom även sömntestar på mig med en metningsapparat, och dom upptäckte att jag hade andningsuppehåll flera gånger pr. natt. Då kom dom med en andningsapparat som dom ville jag skulle sova med, det är en mask över näsa och mun och en maskin som hjälper till så jag får luft i både ut och in andning. Den heter “iSleep 22”. Första dagarna vägrade jag totalt att sova med den, men efterhand gick jag med på att prova. Och för att göra en lång historia kort så vågar jag inte sova utan den nu, och inte får jag göra det heller. Sista året har jag sovit 10 – 13 timmar pr. dygn, jag har varit trött jämt. Bäddmadrassen i sängen har varit nästan på golvet och kuddarna uppefter väggen på morgonen………. jag har haft panik i sömn,när jag inte har fått luft,  sa läkaren. Och nu förstår jag ju det själv också. För nu ligger jag där jag lägger mig på kvällen, när jag vaknar om morgonen. Och jag är mycket mera utvilad på dagen.  SKÖNT!!! Men jag är inte frisk och det känner jag, så det går i lugna gatan här hemma. Jag tar en dag i taget och pysslar lite inomhus.

Nu skal jag inte trötta ut er så mycket mera med min hälsa, nu hoppas vi bara att det går framåt i fortsättningen också. Men fråga gärna om det är något ni undrar över. Jag skal tillbaka till sjukhuset för ny CT-röntgen och sömn test i början på Februari, så får vi se då hur det är. Läkaren tror att jag också kan ha fått en liten hjärtsvikt pga att jag gått så länge med dessa problem, så helt frisk blir jag nog aldrig igen. Jag har även alltid varit lite plågad med andningen oansett hur smal jag har varit och hur mycket jag har gått eller varit tränad, så ärren på mina lungor kan även komma av att jag varit passiv rökare stora delar av mitt liv och även har varit utsatt för mycket starka dofter vid renoveringar ol. För jag har reagerat mycket på det genom åren och jag var även mycket plågad med migrän när jag var yngre. Och fick ofta migrän anfall i samband med det. Men dom senaste åren har jag inte haft mycket migrän, fast jag känner att jag reagerar på starka lukter, rök ol. än. ja, ja nog om det………….. Jag fick komma hem på min 55 års dag på Tisdag efter att ha blivit gratulerad med god lunch och en bakelse på avd. 9. Ja personalen kom även och sjöng för mig, när dom kom med maten. Och läkaren kom särskilt och gratulerade mig. En helt underbar personal, fast “borta bra , men hemma bäst”, så det var skönt när taxi´en stannade här hemma vid 15.00 tiden och jag kunde kliva ut. 11 dygn på sjukhus är ingen höjdare precis, men det är ju bra att det finns när man är sjuk. Nästan dagligen under min sjukdomsvistelse hade jag besök av våra kära vänner Nina och Niclas, ja Niclas såg jag ibland upptill flera gånger om dagen då han körde patienter  eller mat till och från avd. Nina satte svenska flaggan i bakelsen som jag fick när jag fyllde år, hon jobbar i köket. Tusen tack Nina och Niclas för att ni tog er tid att hälsa på mig så ofta. Det blir en ljuspunkt i tillvaron när man ligger på sjukhuset. Torbjörn var även ner ett par gånger under den tiden jag låg inne, sista gången var 3 december och på hemvägen var det nära att han hade körd sin sista resa. En bil körde ut rakt framför honom vid Deje och han fick bromsa kraftigt och styra runt den andra bilen, som blev stående mitt i vägbanan. Det var den värsta trafik upplevelse han har varit med om i alla dom år han har kört bil. Och han kör ju så och si dagligen. Tur det gick gott denna gången också. Vi har nog lärt oss sätta mera värde på “dagen idag” båda två efter dom senaste tidens upplevelser.

Väl hemma blev jag mött av två jätteglada hundar, jag har några blåmärken efter Åcky´s välkomst. Schiba visade att hon var sur för att matte hade varit borta så länge, så hon låg kvar i sin bädd. *skratt*. Tvättstugan har blivit jättefin, den är nu honungsgul och INTE senapsgul som jag skrev förra gången. Några skåp har inte blivit inhandlat än, men Torbjörn har jour på jobbet denna veckan och då är han ledig Fredag. Så då har han tänkt sig att åka ner till Ikea och köpa hem skåpen om det går. Hoppas han hinner och montera något under helgen så vi inte behöver ha vardagsrummet fullt i grejer, som skal vara i tvättstugan, under jul.   Men det är skönt att ha tvättmaskin på plats igen ivarjefall, och även torktumlaren. Har fått tvättat ett par maskiner med kläder idag, det var ett måste, det fanns nästan inga kläder rena till mig efter Norge resa, sjukdom och sjukhusuppehåll.

Väl hemma från sjukhuset blev jag första grattad av Torbjörn med ett underbart tvättbart lammskinn som jag hade önskat mig. Det skal jag ha i soffan, ivarjefall på vintern. Vi har skinnsoffa och då blir det varmt och skönt med ett lammskinn. Det blir nog en favoritplats för våra katter, när vi inte sitter där,  kan jag tänka mig. Tusen tack igen Torbjörn för denna fina present.

Lammskinn

Senare på kvällen kom Nina och Niclas hit och vi fikade. Och jag fick en helt underbar blom grupp och fina ljusstakar av dom och Ånnie. Tusen tack ännu engång Nina och Niclas för gåvan, och för att ni kom och grattade mig. Det var, som alltid, trevligt att ha er på besök.

Presenter 1

Ljus

Ljus 2

Kort 2

Jag fick även en underbar blom grupp i anledning min 55 års dag och hemkomst från sjukhuset från Torbjörns mamma Ellen och hennes sambo + Torbjörn´s syster Kristina med maken Sven Erik och dottern Malin. Tusen tack även till er för den fina gruppen som pryder vårat köksfönster nu i adventstid. Hoppas ni även snart kommer och hälsar på oss så vi kan umgås och fika lite.

Present 2

Kort 1

Jag köpte även en födelsedagspresent till mig själv från mig själv i år. Och här kommer den.

present till mig

Som jag skrev förra gången så var Frisse och Skrållan på Arken Zoo i Munkfors under 1 advent. Och här kommer två bilder därifrån + en bild på Tussi som var tagen lite tidigare i November.

Skrallan

Frisse

Tussi

Det har även blivit fotat lite både ute och inne sedan jag kom hem. Det är så vackert nu på denna tiden med rimfrost och snö. Men det är kallt…………. igår hade vi “bara” minus 8 grader, men annars har det varit runt 15 – 25 minus på morgonen. Det är kallt så tidligt på vintern. Hoppas det “slår igen sig” lite så man kan gå ut. Jag har fått låna en rullator från kommun som jag skal ha ute den första tiden, då kan jag sätta ner mig om det blir för jobbigt. Och balansen är heller inte helt bra så det kan vara gott att ha ett stöd nu när det är vinter. Åcky springer ju lös så det är inget problem.

Här kommer lite vinterbilder från vårat hus…………….

orkideén blommar igen

049_321x480

inngangen

Bogerud i vinterskrud

Frisse kikar ut

Nu är det snart dags att säga go natt igen. Det har varit lugnt på jouren for Torbjörn sen han gick på i Torsdags så han har pysslat lite här hemma i helgen. Igår körde han ett lass med skräp till tippen, det blir mycket när man håller på och renoverar. Idag var han iväg och tog adventsgran, så nu lyser vår första adventsgran utanför vårat nya hus. Han fick även åka iväg och köpa ny ljusslinga till den idag, den gamla ljusslingan sprang hundarna ner, på det gamla stället, i vinter som var. Så den var förstörd. Igår kväll skickade vi iväg beställning på egna julkort,som vi skal skicka,  så idag har jag skrivit omlag 60 kuvert till dom. Det är jag som har varit “naturfotograf” i år och Torbjörn har varit “ tomte fotograf”. Nyfiken??? Vänta och se…………… dom kommer förhoppentligvis till er för jul.

Pepsi började löpa i Fredags och än så länge bryr inte Åcky sig med henne, men det skal bli spännande att se hur det går när hon kommer i höglöp. Det passar väl så det blir omlag till nyår om hon är lika sen som då hon blev parad.

Nu har jag ommöblerat lite i köket också så vi har fått dit kökssoffan. Det blev riktigt ombonat och trevligt. (Bilder på det kommer sen). Och under veckan hoppas jag kunna få upp andra gardiner i köket också. Det blir inte gjort så mycket till jul, det får vara som det är. Det viktigaste är att vi får vara tillsammans.

Nu slutar jag för denna gång innan ni tröttnar, om ni inte redan har gjort det *skratt*, med en bild på mina vackra blompresenter. Ha det gott, ta vara på varann och dagen idag. Ett stort och hjärtligt tack till alla er som har skickat mig hälsningar och hört av er på olika sätt till mig eller Torbjörn. Tack för eran omtanke.

Presenter

Bilder från Åbelix.

Här kommer några adventsbilder på Ferdix Åbelix “Åbbe” som bor i Gävle trakten och som vi inte har sett sedan MH provet i Maj. Åbbe är en vacker och god hane, precis som sina syskon. Och vi hoppas och tror att det går bra med honom och hans familj. Vi önskar även er en fin adventstid. Vi vet inte om vi orkar göra några egna julkort i år, vi får se när jag kommer hem och hur det blir, men vi önskar alla våra vänner och alla ni andra som är inom vår hemsida en skön adventstid.

 

Här kommer Åbbe.

 

CIMG0172 (2)

 

CIMG0171 (2)

 

CIMG0178 (2)

En tanke i natten

Brevet till min älskade Åcky.

Du var bara ett litet knyte när jag beslutade mig för att du skulle bli MIN. Och det blev du. Jag lovade dig att aldrig någonsin svika dig eller lämna dig. Du och jag var ETT, och du blev mitt allt. Men sen blev min hälsa sämre och sämre och min vikt högre och högre. Jag har många gånger i ditt liv fått lämna dig i med ambulans, men aldrig så länge som denna gången. Och denna gången höll jag på att dö från dig också. Det känns fruktansvärt. Jag kikar på bilden av dig och mina tårar rinner. Jag har svikit dig min älskade. Fast jag vill ju inte det, och det tror jag du vet och förstår. Du ä en mycket klok hund. Nu skal jag kämpa och kämpa så jag kommer snart hem till dig igen. Vi skal promenera och mysa och sen skal vi sakta sakta börja träna igen, det älskar vi att göra och du blir så glad. Glöm aldrig hur mycket matte älskar deg min prins. Puss från din matte.

 

Gul_hane_001_2009.04.14_432x600

Min skatt.

Adventstid – livet är så skört…..

1-advent

5 november 2010

Ja så har 1 advent kommit och gått. Kalendern visar 2 december och ute har vi fått vinter, det har kommit lite snö och det är 19 – 20 grader kallt. Vackert att se på från insidan fönstren, men ack så kallt där ute för dom stackare som måste ut. Det har även blåst kallt från och till så det har nog inte varit någon höjdare att vara ute. Men när man sitter på insidan och kikar ut, men inte får eller orkar, ja då längtar man ju bara mer och mer att få komma ut.  Men just nu är man ju bara glad att man lever och andras. Det var väldigt nära att det tog slut på det natt till Lördag vid 04.00 tiden, jag återkommer till det lite längre fram här.  Men det bevisar bara hur skört livet egentlig är och hur lite vi vet om morgondagen. Ja vi vet inte från den ena timmen till den andra engång. Men nu fick man en chans till, än en gång. I går 1 december var det 18 år sedan min mamma lämnade jordelivet på ett sjukhus i Oslo. Hon blev bara 62 år  och det var cancer, som dom flesta av er säkert vet. Det har skedd mycket på dessa 18 år , på gott och ont.  Och jag har nog lärt mig att sätta värde på dom människor och djur som bryr sig om mig mera, och tala om det för dom och hålla människor som vill mig illa bevista eller obevist, mera på avstånd. Det är inte egoistiskt , man har lov att tänka så. Och göra det också. Det är bara vi själva som kan ta ansvar för hur vi mår och hur vi vill ha det, och om några dagar fyller jag 55 år och då är jag nog vuxen nog att göra som jag själv vill utan att ta hänsyn  till andra. Och accepterar inte människorna det, nej väl, då är det deras problem. Ingen har rätt att kritisera mig, jag har gjort rätt och fel i livet som alla andra, men det betyder inte att jag är något sämre människa än andra för det. Jag är värdefull som jag är och ingen är mig lik. Jag är och förblir helt unik på denna jorden. Och om jag lever till imorgon eller några år till så vet jag att ingen flera skal få trampa på mina känslor och tala om för mig att jag inte duger. Jag begär att bli respekterad för den jag är , accepterar inte folk det, nej då är dom heller inte välkomna i mitt hem. Sorry, så är det. Jag har tagit nog hänsyn till allt och alla genom åren nu.

Det finns en sång som jag ofta har sjungit på, en sång som har givit mig styrka när det har varit svårt. Refrängen på  den sången är “DU VET VÄL OM ATT DU ÄR VÄDEFULL , ATT DU ÄR VIKTIG HÄR OCH NU, ATT DU ÄR ÄLSKAD FÖR DIN EGEN SKULD,  FÖR INGEN ANNAN ÄR SOM DU.

Ja det var några tankar i vinterkvällen här jag sitter på sjukhuset i Karlstad på avd. 9.  För 55 år sedan satt min mamma på sjukhuset i Oslo denna vinterkväll och väntade på att jag skulle få komma till värden. Den gången var det också kallt, ja så kallt att det var is rosor på fönstren. Jag undrar vad hon tänkte på då………………… Det barnet hon födde den gången har fått ett liv med många plågor och tråkigheter, men hon har även upplevd mycket bra också.

Ja det börjar bli ett tag sen jag skrev på bloggen här senast.  Och mycket har skedd……………………  jordvärmen är monterad och klar i huset och i garaget.  Det var nästan lite ovant att det var varmt i sovrum och badrum då det var dom ända ställen vi inte hade värme på sen jag flyttade in i huset i mitten på Mars. Pannan i huset var ju förstörd när jag flyttade in och vi kostade inte på den då vi änd å hade tänt lägga in jordvärmen. Så vi har bara haft et element i köket och ett i vardagsrummet + kamin som vi har eldat i när det har varit kallt. Men nu är som sagt jordvärmen klar och det är varmt och skönt i hela huset. Det är även jutet nytt golv i tvättstugan och Torbjörn har revet ut alt och målat taket, tapetserat och målat tapeten och det har kommit in en ny tvätt bänk och ny kran, och tvättmaskin och torktumlaren är på plasts igen.   Det var skönt för det var det värsta, att vara utan tvättmaskin.  Oj vad bekväma vi har blivit vi människor , undrar hur människor hade det förut när dom fick gå ut och tvätta kläder året om i all slags väder……… Torbjörn skal till Karlstad under helgen och köpa skåp till tvättstugan, allt bli bara monterad provisoriskt då vi måste ha ut allt till våren igen för att lägga klinker på golvet. Det är värmegolv där ute så det går bra att ha det så till våren. Vi hade tur när vi beslutade oss för att köpa ny tvätt bänk och kran till tvättstugan, den som var där var så pöntad så det var inte roligt att sätta in den igen. Men en ny tvätt bänk skulle gå på 7 – 10.000 +  moms och det skulle ju bli väldigt dyrt, men så fick vi  broschyrer från Bergvik och där hade dom en riktig tvätt bänk i stål till bara 2500,- och kranar till ca 1000,- Så då tog Torbjörn ledigt och åkte ner och köpte en sån.  Jag har tyvärr inte fått se hur det har blivit , men det är säkert jättefint. Tvättstugan är ivarjefall senapsgul och så skal vi har plexiglas el över tvätt bänken och evt där vi hänger upp hundkoppel och regn kläder. Klinker tänkte jag ha något i rost eller grått. Vi har dom färger i matten på köket så jag tror det kan bli jättefint.  Vi trivs jättebra i nya huset, och man blir väldigt ledsen att det skal vara så mycket så man inte få vara hemma. Ledsen blir man även på människor som är avundsjuka på vårat nya hus och div, tror nog ingen av dom vill ha alla mina  plågor, och allt arbete som Torbjörn haft senaste året. Men som tur är så är han frisk. Han var på arb. EKG härom dagen via jobbet och han är väldigt frisk och pigg , han måtte bara dubbla dosen med blodtrycksmedicin. Tack och lov att han är så frisk och stark fast det kan bli lite mycket även för honom av och till. Men ikväll är han på Apatin på julbord och Lördag är det julbord med Hagfors brukshundklubb som vi båda var bjuda till. Hoppas han har trevligt fast han är bekymrad för mig, han förtjänar och uppleva något roligt nu.

Jag hade inte tänkt mig till Norge i höst , men det blev några dagar i Askim. Jag åkte 11 november till min kusin , jag kände redan då att jag inte var pigg. Fredag 12 november körde jag min kusin till läkaren på Örje och Lördag 13 november mötte jag en kompis på Torget i Askim, men jag orkade inte röra mig så mycket så det blev inte så många timmarna. På kvällen kom min f.d. svåger till Paula och vi blev sittande och prata om allt och inget till uppå kvällen. Men det var riktigt trevligt att få träffa honom igen, hade inte sett eller pratat med honom sedan hösten 1994. Jag fick även träffa Tina en hel del och det gick superbra med henne och Åcky fast hon blev trött på hans pussar ibland och tog tag i pälsen hans och duttade bort honom  Här kommer först bilder på Tina 7 mnd och mormor………..

006

002

Sen några bilder på Tina och Åcky……………

004

005

Och sist , men inte minst, en bild på Hege och hennes två favorithundar Hazel 8 år och Åcky

012

Jag orkade inte röra mig så mycket medan jag var i Askim , men som tur var så kom det folk inom som hjälpte  mig med Åcky. Tusen tack till er alla för det. Jag var inom tanken att stanna i Årjäng ett dygn på hemvägen , men när Torsdagen kom så ville jag bara hem, men jag stannade till i Årjäng ett par timmar och åt lunch med en kompis innan jag körde hem. Vi var hemma vid 16.00 så det var jämt innan mörkret kom. Lördag 20 november åkte Torbjörn och Pepsi till Villingsberg för vidare utbildning, denna gången inom polisen, och framöver skal dom ta ett prov och går det bra så blir Pepsi även eftersökshund åt polisen också. Och helgen i Villingsberg var jättelyckad denna gången också för dom två, Pepsi skötte sig exemplarisk och hittade personerna som hade gömt sig i god tid för tidens utgång. Och när Pepsi får markering att något finns , ja då är det bara för husse att hänga efter. Då går det snabbt och det är masse puss , puss till figuranten. Ja vi är mycket stolta över denna underbara tik. Och visst önskar vi att hon skulle ha fått en valpkull till, men ting är som det är och då är det bara att acceptera att så är det. Sen är ju allt arbete husse har lagt ner väldigt värdefullt, det är inte säkert det hade blivit lika bra med en annan förare. Det är ju den andra hunden Torbjörn kör upp i Elit spår och till TJH i Försvarsmakten. Tyvärr var inte Power, Pepsi´s  bror , i Villingsberg denna gången. Men annars hade allt gått jättebra. Och det var två mycket nöjda som kom hem Söndag kväll. Jag, prinsen och Schiba hade besök av Nina och Niclas på Lördagen + Niclas två töser på 4 och 9  år. Emma den äldsta fick vara med och gå promenad med Åcky prinsen något som var populärt och lilla Lina njöt av Schiba som är gammal och lugn. Måndag började jag känna mig förkyld och var inte i form, men så har jag ju varit från och till så länge nu så jag registrerade det bara , men kände mig onormalt trött. Onsdagen var Torbjörn på möte i Karlstad ang jobbet och det blev som har var rädd för, det blir Ralacom som blir hans nya arbetsgivare. Så är det bara att se vad tiden bringar framöver. Det heter sig att dom skal vara garanterade samma lön som dom haft i 1 år framöver, men nu är inte det säkert heller, så det är bara att vänta och se, en får ta en dag i sänder. Torsdag var jag till Hud mottagningen i Karlstad på eftermiddagen .  Jag var hemma 16.15 och hoppade direkt i säng, jag var helt slut. Fredagen var Torbjörn ledig och jag hade beslutat mig för att sova länge, men jag hostade och hostade så jag trodde jag skulle bli knäpp. Jag ringde vårdcentralen och dom tyckte jag skulle åka till akuten i Karlstad. Så var det ¨ringe ambulansen igen och åka ner och väl i Karlstad tyckte dom att jag borde undersökas noga då jag hade en fruktansvärd hosta och frös och proverna inte var bra. Jag blev ganska snabbt inlagt på av 9 som är medicin på en 3 sal. Jag bara sov och hostade, sov och hostade………… Och jag hade dålig syresättning i blodet, något som dom har påpekat flera gånger när jag varit på akuten och även i ambulansen, men ingen har tagit det riktigt på alvar. Jag har ju haft stora problem med min andning till och från i över 1 år , men senaste tiden har det varit riktigt illa. Dom konstaterade ganska snabbt här att jag hade en lunginflammation så dom satte in intravenöst penicillin, och syrgas (oxygen)  i näsa. Kvällen förlöp ganska “Lugn” och jag sov mycket. Men på natten hände något så jag slutade andras och fick inte nog syre, så jag var nog mera död en levande ett tag, dom ringde en lungläkare och fick mig tillbaka till livet igen. Men det var på hängande håret………… Torbjörn och även Nina och Niclas kom en sväng på Lördagen. Och dom som låg på salen tillsammans med mig talade om hur hemskt jag lät när jag inte fick andras på natten, så jag hade visst skrämt flera  och blev flyttad ut på kontoret så dom hade översikt på mig resten av natten. Resten av veckan har jag haft syrgas hela dygnet på mellan 4 och 5. Jag har även fått en påse blod , intravenöst penicillin 2 gånger om dagen t.o.m. idag. Jag har varit på njurmedicin på Måndagen, lungröntgen och igår hjärt ultraljud. Men jag blir inte bra. Dom ser något på lungan så kan minnas om en infektion, men nå har dom slutat med penicillinet när det inte har blivit bättre på så många dagar. Syrgas måste jag fortfarande ha hela tiden. Och imorgon skal jag på en CT röntgen så dom kan studera mera vad dom ser på röntgen bilderna. Dom har även gjort några ändringar på mina hjärtmediciner och div. Så nu är det bara att hoppas att dom imorgon kan komma på vad som är fel. Jag blir helt frustrerad av att ligga här och ingenting veta. Men som tur är så är det jättebra samarbete mellan min hjärtläkare, läkaren här på medicin och min njurläkare. Och dom har även kontakt med lungspecialist. Dom har även varit inne på tanken att jag fått hjärtsvikt, men allt är bara en massa frågetecken just nu. Nu skal allt kollas så jag kan få en behandling och förhoppentligvis bli frisk igen. Så jag kan gå i skogen med hundarna och njuta av naturen igen. LIVET ÖR FÖR KORT TILL ATT KASTAS BORT!!!!!!!!!!!!!! Jag lovade min älskade prins när han bara var 4 veckor att jag aldrig aldrig skulle svika honom, men jag tycker ändå att jag gjort det senaste året när jag varit så sjuk. Men nu hoppas jag att han och jag skal få en ny chans. Så nu håller vi tummar och tår för att det skal bli så bra som möjlig och att dom skal hitta felet i morgon. Jag har ju talat om för alla om dessa andningssvårigheter i et helt år, men ingen har tagit det på alvar, men nu får jag inte åka hem för dom har kommit till skott och det är både tråkigt och bra. Mest tråkigt för att jag längtar så mycket hem till mina och till mitt vackra hem. Men bra för att det äntligen skal bli en förklaring på det som varit så jobbigt. Dom har ivarjefall ingen tro på att det kan vara svin influensa vaccinet,  något jag ju har varit inne på. Dom vill hellre inte ta något astma prov nu då jag är i så dålig författning, det vill ju bara visa fel ändå, och det är ju sant nog. Det positiva i allt det jobbiga är att min njure fungerar bra och det är vi alla så glada för. Och njurläkaren tyckte absolut att jag skulle be läkaren på vårdcentralen hemma att skicka en remiss till Torsby ang bantnings operation , men om jag får det, det…………. är en annan fråga.

Frisse skulle vara på Arkens Zoo i Munkfors för 2 året i rad under helgen och Skrållan med sitt 3 år, hade jag lovat, men Torbjörn hann inte på Lördag när det blev så mycket med mig. Men på Söndag var han med mellan 13.00 och 17.00 och han blev så väl tagit han om av Annikki som har min Skrållan, hon borstade och fixade med honom,  och alla som var inom och kikade på honom. Alla tycker ju att han är såååååååååå vacker. Skrållan var också med där båda dagarna. Tussi vill inte vara ute så mycket nu när det är så kallt, men hon och Frisse river nästan kåken hemma, alla prydnadssaker och div ligger på vardagsrumsgolvet , dom är fulla i energi. Och Åcky som aldrig varit hemma utan någon människa har varit hemma mycket nu, men han har jo sin mamma och mormor där också. Och Torbjörn försöker åka hem i mån av tid och låta dom springa lite ute på tomten. Sen går han med dom morgon och kväll ett par km.

Ja det var nytt från Kerriehedens. Adventstiden och julen blir stilla och lugn för oss i år och något 55 års kalas blir det inte heller. Nu måste jag först bli frisk så får vi se vad tiden visar efteråt.

Vi önskar er alla en fortsatt fin adventstid. Tyvärr tror jag inte det blir några julkort hälsningar från oss i år. Vi hinner inte ta några nya kort på djuren. Men vi skickar er våra bästa önskningar för Julen och det nya året 2011. Och tackar så mycket för året som snart går mot sitt slut.

Ett extra tack till alla valparna och deras ägare  Ler Lycka till med året som kommer.

Många kramar från oss alla till er alla // Gerd