Skidturer och utställning, Januari 2011

Ja nu är det bara en dryg vecka igen av Januari mnd. Det har varit en rätt lugn mnd, inte så mycket som har skedd varken hit eller dit. Men det är rätt skönt när det är så, lugnt och stilla. Vi har fått mera snö under mnd, men inte så mycket. Det har heller inte varit så kallt som i December. Tyvärr fick vi lite töväder några dagar , och sen frös det på igen, så det har varit tämligen glatt  ute, men vi har broddar så det har gått bra. Det har blivit 3 skidturer i Januari, med Torbjörn och vovvarna. Andra skidturen, 7 januari,  var väldigt jobbig, för då hade det kommit mycket snö, så den blev lite kortare än dom andra, men annars har dom gått ca 5-6 km dels på sjön och dels i skogen. Hundarna älskar det, och gamla, stela Schiba blir som en ung hund när hon kommer dit, och hon är först i ledet och “banar” väg. Åcky har fått lära sig dra pulka i vinter och det tycker han är kul. Det tog lite tid innan han fattade att han inte kunde följa dom andra över allt, och att det tog lite tid att vända med pulkan, men det går bättre och bättre. Och han är inte ett dugg bekymrad. Så så småningom skal han även få lära sig att dra grejer i pulkan också. Här kommer lite bilder från deras skidturer…………….

På skidtur

3 glada hundar

alt

full fart

ut på tur

vårat torp

årets 2 skidtur

skidtur vid torpet

Ransjön

alt

På den sista bilden, som blev tagen igår, är det mor och son som leker fast Åcky har en pulka på släp. Dom har jättekul och dom älskar att få vara med husse på skidturer. Åcky stod i köksfönstret och kikade på husse när han lade pulka och skidor på biltaket. Och då visste han vad som var på gång. Tyvärr orkar inte jag att följa med, men kanske en gång i framtiden, vi får se…………………

Jag är glad att jag nu orkar med att gå små promenader med Åcky, ja vi har även gått rondan på 2 km nu och det går ganska bra, vi kommer ivarjefall runt, och så “långt” har jag inte orkat gå sen förra våren. Så det går framåt, sakta men säkert. Men jag har även dagar när allt känns jobbigt, och jag blir fort  sliten. Men det är väl något man måste leva med. Har tänkt tanken om jag skal “anmäla” det jag varit genom till Socialstyrelsen och även till Läkemedelsföreningen, skal ivarjefall ta upp det med läkaren när jag skal tillbaka till sjukhuset nu i Februari. Så får vi se vad hon säger. Det var ju en fruktansvärt jobbig period och jag mådde dåligt både psykisk och fysiskt. Och höll även på att dö. Hade kanske varit intressant för tidningen också…………… det står mycket om felbehandling inom vården i tidningen för tiden. Och ingen vet ju något om man inte säger ifrån. Och jag sökte gång på gång hjälp på vårdcentralen och sjukhuset utan att bli tagen på allvar. Ja nu har jag ivarjefall fått ny tid för inläggning på avd. 9 på CSK i Karlstad 9 februari och ny Datortomografi ( CT-röntgen ) av lungorna 10 februari. Och jag hoppas det ser bättre ut än förra gången, och det tror jag det gör. Det känns ivarjefall bättre. Hoppas även att jag kommer hem igen 10 eller 11 februari, för den helgen är det Svenska rallyt och då skal Torbjörn och Pepsi gå vakt där som dom har gjort i flera år.

Förra helgen var vi iväg på Åcky´s första schäferutställning. Jag hade först inte tänkt mig att anmäla honom, men 7 januari fick vi besök av Nina, Niclas och Ånnie och då började vi prata på utställningen, och Åcky var bra i päls och han är fin, så då beslutade vi oss för att anmäla ändå. Och efter telefonsamtal med Sven så var det klart att han skulle ställa Åcky. Utställningen var i ett ridhus på Hammarö utanför Karlstad. Vi åkte klockan 8.00 på morgonen i snöväder. Och som ni vet så gick utställningen bra för Åcky. Vi är jättenöjda. Annica var där med sin syster Andrea och Åcky´s syster Mira, och Sven hade Ånnie, då Nina hade jobbhelg. Så vi fick hälsa på båda tikarna. Mira och Ånnie var dåliga i päls, så ingen av dom var anmälda till utställningen. Åcky har också börjat fälla nu så det var på hög tid att ställa honom. Och han fick sitt SG som det heter på schäferutställningarna. Det är det bästa man kan få i hans klass 18 – 24 mnd. Vi vill också säga tusen tack till Sven som ställde Åcky ,och Annica och Andrea som var med och kallade på honom. Jätteroligt att träffas igen var det också. Åcky fick även en liten pokal och idag tog Torbjörn en bild på honom med denna…………….

Åcky SG

Det kommer även att komma in lite nya vinter bilder på Galleriet i album Natur och div. Jag vill även passa på att gratta valparna som nu har blivit 22 mnd mnd. Tänk att dom snart är 2 år, det är helt otroligt och jag vet inte vart tiden tagit vägen. Nu har dagarna blivit något längre och nu väntar vi på våren så jag och Åcky kan börja träna igen. Torbjörn och Pepsi har börjat träna i ridhus här i Munkfors med goda vänner på Söndag eftermiddagar ett par timmar, och det tycker Pepsi är jätteroligt. Nu vill jag önska er en fortsatt fin vinter, så väntar vi på våren som snart kommer.

Ha det gott tills nästa gång………………. Kram

Nytt år…………………

God fortsättning på det nya året till er alla som är inom våran hemsida och blogg.

Ja då kan vi skriva 2 januari 2011. Ute skiner solen och i morse hade vi minus 11 grader. Igår hade vi minus 5 grader, det är den högsta temperaturen vi har haft på mycket länge. Det har inte blivit några promenader med mig än, det har stort sett varit för kallt, men jag skal ta tag i det nu när vardagen kommer. Torbjörn har varit ledig sen för jul och vi har tagit det ganska lugnt under jul och nyår, något som också, tyvärr, märks på vågen. Torbjörn har pysslat lite i tvättstugan och div., men annars har vi tagit dagarna som dom kommit och rådd om oss själva och varann. Skönt. Idag har Torbjörn tagit med sig vovvarna på skidtur, vid vårat torp, och jag skal försöka att uppdatera bloggen lite med hur det varit här sen senast jag skrev. Imorgon börjar vardagen för Torbjörn, som börjar jobba igen, men det blir en kort vecka med bara 3 dagars arbete. En mjukstart.

22 december hade vi minus 28,5 grader här, då var det kallt. Men inomhus är det varmt och gott. Jag var iväg och tog blodprover och jag hade denna gången det lägsta crp (snabbsänka) på flera år. Bara 4 var den på då. (crp var 71, 3 december, och normalt har den varit på ca. 24 senaste två åren). Så det är ju ett bevis på att cortison hjälper på inflammationen i lungorna. Krea (njurvärde) var 104, också det mycket bra. Och nu väntar man på tid för ny inläggning i Februari. Hoppas det inte blir långvarigt uppehåll denna gången. Jag sover bra om nätterna med min andningsmaskin och är “pigg”  hela dagarna. Nyårsafton kikade vi på film och var inte i säng för 02.00 på natten och det gick bra fast jag var uppe tidligt på morgonen. Ibland är jag vaken innan Torbjörn går till jobbet och det har jag inte varit på många många år. Men det känns mycket bra. Men ibland känner man sig lite för pigg, och det beror väl på den höga cortison dosen, och tar i för mycket. Men då känns det när kvällen kommer och man får lite ont. Men som oftast går det bra. Denna julen har mina tankar gått mycket till Selma och hennes vänner och familj. Många tankar som kommer och går, minner på gott och ont. Hon fick en fin och värdig begravning i Sörreisa kapell (Nord Norge) Tisdag 28 december  och vi var flera vänner som tände ett ljus och var med på olika sätt hemifrån. Selma kom till Nord Norge (från Bosnien) tillsammans med sin far och bror när hon var 6-7 år gammal. Hon bodde en kort period i Askim, men flyttade tillbaka till Nord Norge (Tromsö) hösten 2009. Det känns ganska ofattbart att hon är borta, borta för alltid. Först villa man nästan inte fatta att det var så. Men det är det. Och jag hoppas hon har fått frid där hon är nu. På julafton öppnade jag tidningen och fick se att en av dom jag delade rum med på sjukhuset senast också var död. Hon dog precis 2 veckor efter att jag blev utskriven. Jag förstod ju att hon var allvarligt sjuk, men att det skulle gå så snabbt hade jag inte trodd. (Hon blev bara 65 år) Hennes make mente att hon kunde leva många år till, för hon skärpte till sig väldigt när han eller andra var på besök, men jag såg henne när ingen var där och…….. Ja suck, det är många tråkiga situationer man ser och hör om. Men vi lever och måste se framåt. Det är ett nytt år med nya möjligheter och det hoppas vi blir ett bra år. Året som tog slut är förtid nu, och det som var kan vi inte göra något åt. Men vi kan göra något åt framtiden. Och nu väntar vi på en ny bra vår och sommar här i vårat underbara hus.

Julafton åkte Torbjörn till Ransäter på dagen , först stannade han hos min vän Annikki, där våran Skrållan bor. Hon fick en säck med kattmat och en bild på katterna av oss i julklapp. Hon är så gullig och tar så väl hand om Skrållan för oss.  Sen åkte han till sin mamma med julklapp och stannade där några timmar. Han kom hem lagom till Kalle Anka, som är en tradition hos oss. Och sen var det dags för julmat och uppackning av julklappar för oss och djuren. Katterna fick en ny klätterställning med eget “hus” av tomten…………………………

katternas julklapp

Och våran gammal tik Schiba fick en lammeskinnsfäll  av tomten

Schiba har fått lammskinnfäll

Sen fick ju även vovvarna god mat, uppblött i skink spad, och julklappar…..

julklappar_640x417

Vi tvåbenta fick också lite klappar. Av min faster fick vi en jättefin DVD film från nationalparken Hardangervidda. Av min far fick vi var vår trådlösa mus till datorn och även en bok. Från Torbjörns mamma fick jag ett present kort på 1000,- på Lindex och Torbjörn fick ett presentkort på 1000,- på Lerins i Munkfors + ett par strumpor.  Av mig fick Torbjörn ett par Ecco Gore Tex sko och av honom fick jag en stereo till köket där jag kan spela CD skivor, min Ipod eller radio……………. Märket är Panasonic, och den är mycket bra. Här kommer en bild på den och även några flera bilder från julafton och första julen i Bogerud…………..

Min julklapp

Aacky

julafton

Frisse firar jul

tomten

vinter

Bogerud i vinter

utanför fönstret

fågelhus

 

Måndag hade vi besök av Torbjörns syster Kristina och hennes make Sven Erik på lite reste julbord. Det var riktig trevligt och vi åt och pratade i flera timmar. Det är inte så ofta vi ses fast vi bor bara några km från varann. Här kommer en bild från den kvällen………..

Sven Erik och Kristina

Onsdag 29 december åkte Torbjörn och jag en sväng till Karlstad. Först var vi iväg till Ikea och handlade lite grejer till huset och sen satte Torbjörn av mig utanför Bergvik köpcentrum medan han själv åkte till Biltema. Jag gick lite runt på varuhuset bl.a. till Lindex för att handla lite. Riktigt skönt att känna att man orkar med det. Och sen köpte vi oss lunch på Bergvik. På eftermiddagen hade vi trevligt besök av Penny och hennes “nya” familj. Det märks gott att Penny förgudar sin nya matte och husse. Hon blev jätteglad för att se oss igen, men när det blev dags att åka hem så var Penny först att ställa sig vid dörren. Det är så skönt att se hur glad hon är, och hur gott hon har det. Det är en stor lättnad för mig som lämnade bort Penny. Och vovvarna och matte & husse trivs jättebra i Värmland. Pennys “sambo” Bie har hunnit bli 9 år, och hon och Penny har det bra tillsammans. Här kommer lite bilder från kvällen dom var hos oss…………..

Bie och Penny

Jenny och Lars Tore

Penny

 

Ja det var lite om hur våran jul och nyår har varit. Många har vi även pratat med på telefon under jul och nyår.  Någon motion har det som sagt inte blivit med mig. Men min svägerska har ett “gå band” som jag skal prova, då kan jag gå inomhus om det är för kallt eller annan orsak till att jag inte kan gå ut. Jag måste komma igång nu, så det är ett bra alternativ.

Nu vill jag ända engång önska er alla en god fortsättning på 2011. Hoppas alla får ett bra år.

På återseende här på bloggen.