Våren är här…………. eller????

Efter en laaaaaaaaaang vinter, med mycket snö och många minus grader, så har dom senaste dagarna känts som våren.  Vi har haft flera + grader på dagtid och strålande sol. Underbart !!!!!!, Men det har varit kallt på natten och det kommer det nog att vara länge än. På Fredagen kom det ner lite regn på förmiddagen och det var på minus sidan, så då var det redigt halkigt, men nu är det mest tort på stora vägarna. Och man hoppas att det snart skal börja minska på alla snön också, men det tar väl sin tid. Nu har vi snart haft snö i  4 mnd, så man börjar tröttna på denna vintern.  Men det hjälper inte reta sig på den, det är bara en själv som mår dåligt av det. Dom senaste två veckorna har det blivit mycket tv tittande, vi har blivit helt häktade på VM, och jag måste nog erkänna att jag är inte så lite stolt av att vara norsk. Dom är verkligen duktiga dessa norska killar och tjejer. Och vilken stämning det har varit i kollen med många, många människor. Och nu dom senaste dagarna, strålande sol. Det är vackert, fast jag längtar inte tillbaka. Men det är något särskilt med Holmenkollen, naturen och alla människor. Svenskarna är också duktiga, det måste vi inte glömma, men dom har en tendens att hitta på ursäkter när dom inte vinner, eller när dom blir hängande efter. Det är dumt, man kan väl glädjas med dom som vinner istället, och erkänna att Norskorna är bra. För det är dom verkligen. Men, men, nåt skal väl människorna ha att reta sig på, annars är det väl inte bra. Men jag vill gratulera alla som har vunnit på VM, till en bra seger. GRATTIS!!!!!   Men nu är jag glad det är över, så man får gjort något annat än att sitta vid tv´n hela dagarna och kvällarna. Fast det har varit roligt.

14 februari var jag iväg på återbesök på njurmedicin och läkaren var nöjd med stort sett  alla mina prover, bortsett från mitt socker. Jag hade ett krea (njurvärde) på 106 och ett Hb på 133 (blodvärde), och det är mycket bra, men jag har ju ätit järntabletter sen i November så det är kanske inte så konstigt. Jag hade fortfarande en urinvägsinfektion, så det blev ytligare 10 dagar med penicillin, 3 stk tabletter om dagen. Men det är slut nu. Nästa gång det blir återbesök så blir det 10 års kontroll med en transplantations läkare från Akademiska sjukhuset i Uppsala som kommer till Karlstad. Helt otroligt att det gått så lång tid………… Söndag 27 mars skal det vara årsmöte på Njurföreningen i Värmland på sjukhuset i Karlstad och då skal bl.a. han som transplanterade mig, Gunnar Tufveson, hålla föredrag om transplantation och diabetes. Så då skal Torbjörn och jag iväg och lyssna på det och träffa “vänner” ifrån njurföreningen igen. Det är alltid roligt. Ja jag har ju haft diabetes ett par år nu och har ätit tabletter (Mindiab), men nu har jag fått börja med sprutor (Lantus). Jag har inget alarmerade högt socker, men det är för högt och det kan vara farligt för hjärtat och njuren. Så jag tar nu, sen i Onsdags, spruta varje kväll. Nu i början tar jag bara 6 enheter, men det skal ökas efterhand och jag skal sluta med tabletterna (Mindiab). Lantus är ett långtidsverkande insulin så därför behöver jag bara ta det en gång i dygnet. Och f.o.m. imorgon är jag nere i “normal dos” med cortison (en tablett varannan dag) så då hoppas jag att även sockret skal bli lägre. Vi får se…………. Är trött på att se ut som en uppblåst rymdvarelse nu *skratt*. Jag har, tyvärr, mycket vätska i kroppen, och när man har det och inte orkar röra sig så mycket, så blir det jobbigt. Men jag kämpar på……………

Lördag 19 februari firade vi Torbjörn som fyllde 56 år den 20/2. Vi brukar inte fira när det inte är runda eller halvrunda tal, men jag behövde lite hjälp med hemsidan jag gör åt Sven (Kennel Ferdix) så Nina och Niclas kom efter lunch och vi (Nina och jag) satt flera timmar med hemsidan medan syskonen Ånnie och Åcky var ute och busade i snön. Sen serverade vi en god fläskfilé gryta med potatisgratäng och kinamix, mmmm gotti gott gott. Sen kom Lars Tore och Jenny (dom som har fått “min” Penny) på kvällen och även dom fick lite god mat, och sen åt vi tårta till kaffe. Jätteroligt att vara tillsammans med dom alla igen. Tack för en supertrevlig dag och kväll till er alla, från oss alla…. Det måste vi göra om snart igen. Alltid trevligt att vara tillsammans med goda vänner. Det var en kall dag och kväll så Penny och Bie var hemma i värmen, det var lite kallt att ligga i bilen i flera timmar. Jag tror det var runtom – 22 grader då dom åkte vid 23.00 tiden.  (Söndags morgonen var det – 28,5 grader ute). Här kommer lite bilder från en trevlig Lördag…………..

Niclas och Nina

goda vänner

jubilanten

Penny har det väldigt bra i Kil tillsammans med Bie och sin nya matte och husse. Hon älskar livet och snön och trivs jättebra i sin “nya” familj. Jenny, jag och hundarna kommer att vara mera tillsammans bara det blir riktigt vår. Vi skal träffas i Forshaga när jag skal iväg till Skived och träna med Åcky, och Torbjörn och jag skal snarast ta en tur och besöka dom i Boda. Jenny skickade mig ett roligt kort på en mycket lycklig Penny som älskar livet, och även på hennes sambo Bie. Här kommer dom…………………..

Ingen tvivel om att dessa tjejerna har det bra, nej. Jag måste säga att jag (vi) har haft en otrolig tur med dom som har fått / köpt våra hundar, Penny och Ålex. Och det är vi så glada för. Dom har det båda mycket bättre än vad dom kunde haft här hos oss. Dom har fått ett mycket roligare och aktivare liv och dom har det helt toppen i sina familjer. Lex har en otroligt aktiv matte, hon hittar alltid på något nytt för sig och Lex så man undrar när hon har tid att vara hemma *skratt*. Det senaste hon och Lex har gjort så är det att träna rally lydnad och Lex, som sina syskon, är otroligt lättlärd och dom har jätteroligt tillsammans med goda vänner med hundar och på skidturer, kurser m.m. Och hör ´kommer ett par bilder på Carola och Lex, som jag har stulet från Facebook, då dom jobbade med rallylydnad i snön…………………..

Rallylydnad Carola och Lex 

Rallylydnad 27 februari 2011

Jag har hört om rallylydnad, men har aldrig sett hur det går till. Skulle varit väldigt roligt att se det någon gång. Men jag är rädd det kan “störa” om man har tänkt att tävla i vanlig lydnad, så jag vet inte om jag vill prova på detta. Dessutom går det snabbt och det vet jag inte om jag orkar med, tyvärr. Men vi får se, man skal aldrig säga aldrig…………. *ler*

20 februari var Torbjörn, jag och hundarna iväg till Våxnäs, Karlstad. Det var en SKK domare där (Moa Persson),   som skulle “utbilda” några personer som vill bli domare eller lära sig mera om hundar. Dom skulle först “bedöma” 5 schäfer hundar och sen skulle Moa P. lyssna på vad dom “bedömt” och sen tala om vad hon tyckte om dom olika hundarna. Det var Pepsi, Ånnie, Åcky och två andra schäfer hundar från Beer-Sebas. Annica (som har Mira, syster till Åcky) var också där utan hund, så hon fick gå med Åcky för mig. Tack så mycket Annica !!!! Ånnie och Åcky var dom som fick bäst “bedömning” av Moa och hon sade även att Åcky var en mycket bra hund som med tiden, när han får mera muskler och kraft, ville bli en Cert hund. Jag blev gladligen överraskad, visst vet jag att han är mycket fin, jag fick ju HP i Ransäter och SG på schäfer utställningen i Januari, men att han var “så bra” trodde jag nog inte. Men det är ju jätteroligt att äntligen ha fått en hund som går BRAAAAAAAAA på utställningar, så man får ju lite “blodad tand”. Men för att han skal få ett championat med tiden så måste han tävla i bruks och det har inte jag några planer om. Jag är glad om jag kommer ut på lydnadstävlingar med honom i framtiden. Och jag har inga planer om valpar efter honom, men vi får se vad det blir med tiden. Jag tycker inte om att tävla egentligen, men vill heller inte att Torbjörn skal börja med honom då han er MIN hund, jag har ju med honom överallt och det är inte så lett om han och husse skal börja träna och tävla. Suck vad jobbigt…………………… *SKRATT*.

Vi var även med hem till Nina och Niclas en sväng, den Söndagen,  innan vi åkte hem till Bogerud igen. Troligen blir det valpar efter Ånnie nästa vår och då är det meningen att Torbjörn skal ha en valp i den kullen. Han har inte bestämt än om han skal ha en tik eller hanne, så det får tiden utvisa. Men än så länge har han ju Pepsi att träna och tävla med. Jag kikade aldrig på Åcky exteriört när jag bestämde mig för att behålla honom, jag blev bara “kär” och då fick han vara som han var. Att han är en så bra hund och även snygg är ju ett stort plus,  så får tiden utvisa vad vi hittar på. Nu hoppas jag bara på att jag skal orka börja träna med honom igen och se hur det går. Vi har tränat lite när vi varit ute och promenerat och han kommer ihåg jättemycket av det han har lärt, så nu är det bara att fortsätta och se. Jag är mycket nöjd med denna hund, och det är alla dom andra valpköparna också. Och dom har alla fått det bra. Tänk att dom är redan 2 år om 12 dagar, det är ofattbart hur snabbt  den tiden har gått. HJÄRTLIGT GRATTIS ALLA “BARNA BARNA” PÅ 2 ÅRS DAGEN FRÅN OSS ALLA…………………………….

Förra veckan var Torbjörn iväg till Höljes på jobb, och då tog han turen inom Ami (Ferdix Åke Jesper Ami) med familj. Ami har det jättebra och dom älskar sin hund. Det var ett tag sen vi såg Ami nu, men Torbjörn tog några bilder på honom. Han är också en mycket vacker hane om än inte så stor som Åcky. (Åcky är i övre storleksgräns, men han är inte för stor). Ami är en duktig hund som stannar på gården och han är mycket snäll. Här kommer ett par bilder på honom, som Torbjörn tog………………

Det är alltid roligt att även få kort på “valparna” från er alla, så fortsätt gärna att skicka bilder till oss. Tyvärr har vi inte hört något från Ållie, Åzzy och Åbelix med familjer på ett tag, bortsett från julkort som vi alltid får. Och det är mycket uppskattad. Så hör gärna av er om hur det går. Nu har även Sven fått hemsida och han blir säkert glad för en hälsning från er också. Ålex, Åcky, Ånnie och troligen Åndra är nu anmälde till exteriörbedömning på OG Solsta (Schäferhundklubben) Lördag 19 mars. Domare är Mats Höglund. Det skal bli jätteroligt. Tyvärr fick vi reda på det så sent så Ålex sin familj har hyrt stuga i Säfsen den helgen, men mamma till Carola kommer med Ålex så det ordnar sig. Tack för att du fixade det Carola…….. Ami kunde heller inte komma då matte skal på kurs den helgen. Men det är ju bra om 50 % av kullen kommer. Dom andra valpköparna har vi inte pratat med. Sen är det UHP-prov 30 april, även det på OG Solsta. Då skal ägarna cykla med sina hundar 2 mil med två eller tre pauser. Det lär inte bli något problem då dom flesta är vana att springa vid cykel utan problem. Torbjörn får cykla med Åcky. Ålex, Ånnie och troligen Åndra kommer även att vara med då också. Jätteroligt när valpägarna ställer opp på sånt tycker vi. Några valpköpare kommer även att KORA sina valpar till hösten och dom gjorde ett väldigt bra MH alla samman så det skal bli kul att höra hur det går. Men för att bli korad så måste dom vara röntgade och vara fria, ivarjefall på höfterna. Och alla dom som är röntgade har A leder bak, så det lär inte bli något problem. Och dom som inte har röntgat måste göra det innan dom anmäler till Korning.

1 april blir mamma Pepsi 7 år. Helt ofattbart, men så är det. Men hon är pigg, och även Schiba har varit väldigt pigg senaste tiden. Jenny kände på Schibas rygg senast och hon sa att Schiba är helt stel i ryggen nå och ömmar inget, så då har hon nog inte ont. Men hon är lite stel ibland så hon går på mediciner. Men hon är pigg och glad och trivs med livet så vi ser ingen orsak till att ta bort henne sån det är just nu. Hon blir 10 år i Juni. 5 april skal Schiba och Pepsi till senior kontroll hos Jörgen Junkegård (Solstadens smådjursklinik) avd Råda. Och alla 3 vovvarna skal vaccineras. Innan det skal vi även avmaska alla djuren, så nu blir det att göra. Pepsi och husse tog hem ÅRETS BRUKSHUND 2010 priset på Munkfors brukshundklubb på en tävling, när dom blev uppflyttade till Elit, och här kommer ett par bilder på Pepsi och priset…………

Brukshund 2010

Pepsi med sitt pris

23 februari var Torbjörn iväg till Karlstad, på service med min bil och besök hos optikern. Så nu väntar han på sms att glasögonen skal vara klara. 2 mars var det dags för besiktning av min bil i Sunne och den gick genom utan några anmärkningar som tur är. Förra helgen monterade Torbjörn den nya toastolen så nu är badrummet som nytt. Nytt tvättställ med underskåp och ny toastol extra hög. Och här kommer en bild på det…………..

Nya badet

Nästa Söndag 13 mars har jag bodd här i Bogerud i 1 år, Torbjörn flyttade inte hit för i mitten på Maj, offentlig, men han var ju mycket här han också. Vi trivs båda jättebra här och vi längtar inte tillbaka.

På Onsdag, till veckan, är det äntligen dags för mig att få en spirometri undersökning för att se om jag har någon allergi eller astma. Jag skal även iväg på en riktig hjärtundersökning igen snarast. Jag fick åka till akuten igen igår kväll. Jag har känt mig lite hängig några dagar igen och när jag skulle borsta Åcky så började det pipa i mina lungor och jag blev andfådd.  Jag ringde sjukvårdsupplysningen och dom tyckte jag skulle åka till Karlstad då vi inte visste om det var en reaktion på insulinet eller om det kunde vara hjärtat. Jag åkte taxi ner denna gången och som vanligt var det fullt ös på akuten. Dom tog masse blodprover, syreprov i pulsen, EKG osv. Jag syresatte mig ganska bra och dom flesta blodprover var bra. Jag hade lite hög puls och var lite svullen i kroppen tyckte läkaren. Han lyssnade även på mig och kom fram till att jag hade vätska i lungsäcken på ena sidan och att jag mest troligen har fått en liten hjärtsvikt efter allt jag varit genom. Jag fick åka hem, men jag skal öka insulindosen och vattendrivande tabletter. Jag var hemma 01.30 inat. Så får vi hoppas att jag snart känner mig bättre igen. Jag försöker gå 1 km med Åcky några gånger i veckan, men den senaste tiden har jag märkt att det har varit mera jobbigt igen. Men det är nog viktigt att hålla igång. Tyvärr är det så att man kan få viktuppgång av insulin, men jag hoppas att jag med tiden skal klara att gå ner i vikt ändå. Man känner sig en smula modlös när det hela tiden skal vara något. Men det skal bli skönt att få kollat hjärtat igen så man vet om man är i farozonen än. Jag är trött på att vara sjuk nu……………………………

Nu är det snart dags att hitta sängen igen. Och imorgon börjar en ny vecka med nya möjligheter. Jag skal avsluta denna blogg uppdatering med en bild på min “data hörna” i vardagsrummet, och en bild som Torbjörn har tagit på “skogens konung”. Må så gott till nästa gång ni besöker bloggen eller vi hörs på annat sätt. Lägg gärna igen några rader i gästboken. Kram Gerd

data

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *